Hírek

2017.08.22. 17:05

Rászoruló gyermekek táboroztak a skanzenben

ZALAEGERSZEG Hű, ez csíp, húzta vissza kezét Pisti a kerítéstől, amikor a kakas villámgyorsan kikapta a kezéből a finom zöldet.

Arany Gábor

Épp a skanzen állataival ismerkedtek azok a gyerekek, akiket kedden egynapos táborozásra hívtak meg a Vöröskereszt által fenntartott családok átmeneti otthonából. Varju András, a múzeum osztályvezetője elmondta, egy ízben hűtőszekrénnyel segítették a vöröskeresztes szállón élő családokat, és akkor támadt az ötlet, meghívni a gyerekeket a szabadtéri múzeumba. Heten éltek a lehetőséggel.

- Talán a családdal nem jönnének el, mert esetleg nem jut rá, de az itt felhalmozott tudás mindenkié, s anyagiak miatt ne maradjanak ki belőle. Úgy látom, nagyon élvezik a környezetet, a foglalkozásokat - mondta, s hozzátette, jövőre a nyári táborok közül az egyik hetet szívesen erre áldozzák.

Steier Györgyi segített a mozaikok készítésében Orsós Istvánnak és Nagy Bencének Fotó: A szerző

A kézműves foglalkozások egyik részét a Dózsa-iskolában tanító Steier Györgyi irányította, aki 2002 óta rendszeresen vezet játszóházat a falumúzeumban. Most a mozaikkészítés fogásait tanította a gyerekeknek, növényi magvakból, tojáshéjdarabokból születtek az alkotások. Emellett egy népi eszköz használatát is megmutatta, azaz, miként lehet a négyágú, úgynevezett körmöcskével állatfigurákat szőni zsinórból. Németh Miklós grafikus pedig a papírmetszet készítésébe avatta be a vendégeket. Mint mondta, ezzel a technikával gyorsan látványos eredményt lehet elérni, így nem unják meg a gyerekek. Az elkészült figurákat rajzlapra téve festékkel lefújták, így rögvest két alkotás született: pozitív és a negatívja. A gyerekek türelme egy óra elteltével már fogytán volt, ezért elindultak megismerkedni a skanzen látnivalóival, először az állatokkal. Nagy Bence ismerősként köszöntötte az állatokat, hiszen ahogy a 7 éves kisfiú elárulta, már járt a skanzenben, és akkor is a múzeum élőlényei kötötték le legjobban a figyelmét. A 11 éves Orsós István számára újdonságot jelentettek a régi házak, mert először volt itt, és nagy élvezettel kézműveskedett is.

A napba belefért még olyan régi népi játék kipróbálása, mint a gólyaláb és a mocsárjáró. Az ebéd után pedig a nagykutasi torkospajtában családi film vetítése várt rájuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!