Hírek

2016.01.13. 13:01

A CSOK-tól az építési kedv élénkülését várják az önkormányzatok

Elemzők szerint az építési kedv élénkülését eredményezheti a családok otthonteremtési kedvezményének (CSOK) új rendszere. Számos zalai településen tárt karokkal várják az építkezni szándékozó családokat, derül ki körképünkből.

Szabó Judit

A kormány 2016 elejétől jelentősen megemelte az otthonteremtési kedvezmény összegét, már a kétgyermekeseknél is, de akik három gyermekkel tervezik a lakásvásárlást, akár 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást is kaphatnak. Sőt emellé kedvezményes hitel társulhat.

A támogatási rendszer átalakításától elemzők az építési kedv élénkülését várják, s az általunk megkeresett zalai önkormányzatok is erre számítanak, így például a megyeszékhely, Zalaegerszeg. Gecse Péter alpolgármester elmondta: biztos benne, hogy fellendíti az építési kedvet az új lehetőség. Vannak városrészek, ahol az önkormányzat tud üres telket biztosítani az otthonteremtésben gondolkodó családoknak, de egyelőre nem sok ilyen házhely áll rendelkezésre. Megvizsgálják ugyanakkor, hogyan bővíthetnék a kínálatot.  Társasházak építésére is vannak megkeresések, tette hozzá Gecse Péter. Zalaegerszeg önkormányzata egyébként továbbra is biztosít az első lakáshoz jutóknak kamatmentes kölcsönt, új építésű lakáshoz 1,2 millió, vásárláshoz 900 ezer forint összegben.

A közel 2200 fős Becsehelyen már készülnek a betelepülni szándékozó fiatalok fogadására.

– Mi már 2008-ban, amikor az egész ingatlanpiac pangott, kialakítottunk 14 telket, amelyből 13 nagyon kedvezményes, 100 forintos áron elkelt és az új tulajdonosok már be is építették ezeket – hallottuk Németh Géza polgármestertől. – A célunk már akkor is az volt, hogy felfrissítsük a település vérkeringését, és azokat a fiatalokat, akik Becsehelyben látnak fantáziát, próbáljuk itt tartani vagy ide csábítani. Sikeresnek mondhatjuk a kezdeményezést, mert nemcsak helyiek költöztek be, hanem más településekről érkezők is. Most – részben építve az új lakástámogatási formára – folytatni szeretnénk a projektet, főleg mert érzékeljük, hogy a CSOK hatására megnőtt az érdeklődés itt, helyben is. Már elkészítettük az újabb telkek kialakításához szükséges terveket, minden földtulajdonossal lezártuk az egyeztetéseket és a képviselő-testület a következő ülésén már tárgyalja a koncepciót. Ha a testület támogatja, akkor tavaszra kialakítunk hat darab, ezer négyzetméter körüli telket. Terveink szerint ezeket is darabonként 100 forintért adjuk. Cserébe lesznek feltételeink: a vevőnek 3 év alatt be kell építenie a területet, vállalnia kell két gyermeket, akiket összesen 5 évig Becsehelyre kell járatni óvodába, iskolába.

Németh Géza, Becsehely polgármestere elmondta: a tervek szerint ismét kínálnak telkeket 100 forintért

A közeli, alig több mint 60 lelkes kistelepülés, Valkonya polgármestere elmondta: a festői természeti környezetben fekvő faluba már most is sok fiatal költözik, ezért pillanatnyilag nincs eladó ingatlan, sem épület, sem terület. Hozzátette, nem is gondolkoznak utóbbiak kialakításán.

Tóth Lucia, Kisrécse polgármestere kérdésünkre azt válaszolta: az önkormányzatnak nincs területe, így sajnos ők sem tudnak telkeket kialakítani. Az eladó házakat viszont eddig is vették a falu szerencsés fekvése miatt (Kanizsa és Zalakaros között található félúton), és már építési vállalkozó is jelentkezett náluk.

Dénes Sándor, Nagykanizsa polgármestere leszögezte: egyértelmű, hogy az önkormányzat igyekszik majd rákapcsolódni a CSOK-nak köszönhetően felélénkülő ingatlanpiaci folyamatokra, de hogy hogyan, az még képlékeny, a koncepció kidolgozása folyamatban van.

A homokkomáromi polgármester, Bodó Tamás szintén foglalkozik a gondolattal, mert szükség lenne fiatalításra a faluban. Konkrétumokról azonban még ő sem tudott beszámolni.

– Az új CSOK-ot nagyon jó dolognak tartom, ami talán jobban ösztönözheti a fiatalokat arra, hogy kiköltözzenek falura – mondta. – Az önkormányzatnak van két üres ingatlana, azt gondolom, talán azokkal kezdhetnénk valamit.

Zalaboldogfán 11 üres, közművesített telke van az önkormányzatnak, itt is várják betelepülőket. Luter Péter polgármester elmondta, hogy 14 évvel ezelőtt indítottak egy programot a fiatalok helyben tartására és letelepítésére. Először 12, majd újabb 12 közművesített házhelyet alakítottak ki, melyek közül eddig 13 talált gazdára. Mivel a gazdasági válság erősen közbeszólt, eddig öt ház épült fel. A megmaradt 11 telket önköltségi áron kínálják, s kedvezményeket is adnak (például részletfizetési lehetőséget).

– Nem bántam meg, hogy elindítottuk ezt a programot, hiszen a befektetés már megtérült. A lakosságszám is nőtt: amikor polgármester lettem, 2002-ben 350 lakója volt Zalaboldogfának, most pedig közel 400 – nyilatkozta Luter Péter.

Elmondta: ez annak is köszönhető, hogy megszűnt a település zsákfalu jellege, közel van Zalaegerszeg (csak 6 kilométerre), és az elmúlt években számos fejlesztés szolgálta a fiatalság helyben tartását. Ezek közé sorolta a nívós sportöltöző létrehozását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!