Hírek

2016.10.16. 15:41

A doktor bácsi nem akarja, hogy megegyük az ötödik elemet

Pacsa - A szombati tanítási napot a pacsai általános iskolában rendhagyó délelőtti találkozóra fordították.

Arany Horváth Zsuzsa

Az emeleti aulában gyülekeztek a gyerekek, hogy Pálos Henrietta igazgató ötlete  nyomán meghallgassák Novákné Szabó Szilvia védőnő, a zalaegerszegi járási hivatal népegészségügyi osztályának munkatársa, dr. Brünner Szilveszter kórházigazgató, Tunkel Nándor bronzérmes erőemelő paralimpikon és lapunk munkatársa Arany Horváth Zsuzsa élményeit  a pályaválasztásról, a hivatástudatról, az egészséges életmód feltételeiről és az iskolai évekről. Hiszen a köztük lévő kapocs épp a pacsai általános iskola, lévén, mindannyian itt végezték el a nyolc osztályt.

A vendégek a gyerekek körében: Arany Horváth Zsuzsa, Tunkel Nándor, Novákné Szabó Szilvia és dr. Brünner Szilveszter (Fotó: Arany Gábor)

A védőnő elmondta, kisgyerek korától vonzódott az embereket segítő feladatokhoz, így találta meg a hivatását, amihez nemcsak a szakértelem, de olyan tulajdonságok vezették, mint a türelem, a törődő magatartás, az odaadó gondoskodás. Dr. Brünner Szilvesztert, a nagykanizsai kórház igazgatóját hasonló inspirációk hajtották, amikor először kardiológus, a szívek doktora akart lenni, majd intentív osztályos orvos lett. A gyerekek számára ezen kívül  a helyes táplálkozással és a mozgással, sporttal  kapcsolatos álláspontját is megosztotta, nyomatékosan felhívta a figyelmet a  gyorséttermi ételek veszélyeire. Nem szeretné, ha túl sok ízfokozót fogyasztanánk és  az úgynevezett ötödik elem, a nátrium glutamát bevitelétől is óvott.

Tunkel Nándor elmesélte, egy csalódás acélozta meg annyira, hogy komolyan nekifogott az erőemelő sportnak, s mindjárt első fontos versenyét megnyerte, idén nyáron pedig elhozta sportága paralimpiai bronzérmet Rióból. Itt persze nem áll meg, cél az arany. A diákok emlékezetébe véste, az ő példája mutatja, hogyan lehet akár  a testi hátrányból előnyt faragni, tehát nincs lehetetlen, ha az ember nagyon akar valamit. A gyerekeknek és a jelen lévő vendégeknek _  köztük a városvezető Kelemen Tamás polgármesternek és a már nyugállományba vonult pedagógusoknak _ az olimpián készült fotókkal idézte fel az életre szóló élményt,  s a bronzérmet is ki-ki a kezébe vehette.

E sorok írója az újságírás kapcsán egyfelől felidézte a számtalan érdekes, különleges emberi találkozást, amit ez a szakma tartogat, valamint az anyanyelvünk e módon való művelésének szépségeire hívta fel a figyelmet.

A tanulók az egészséges életmódra nevelés jegyében kiscsoport foglalkozások keretében töltötték a nap további óráit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!