Hírek

2016.05.28. 15:51

A fák akrobata doktorai

Zalaegerszeg – A fák nem nőnek az égig, de némelyik szinte karcolja a felhőket, és bármily nehéz, ápolni ezeket is kell. Különösen, ha emberek járta helyeken állnak.

Arany Gábor

Speciális szakmaként alakult ki több foglalkozás és az alpinista technika keresztezésével a légi favágás és faápolás, amelyből már versenyeket rendeznek világszerte. Hazánkban az első, nemzetközi mezőnynek meghirdetett megméretést szombaton Zalaegerszegen tekinthették meg az érdeklődők a Dózsa ligetben.

– Sokakat vonzó látványosság, ami öregbíti a város hírnevét, és ezt a kevésbé kihasznált ligetet is népszerűsíti – fogalmazott a házigazda önkormányzat képviseletében Gecse Péter alpolgármester a hagyományteremtés szándékával életre hívott különleges versenyről.

A szervező, az 1998-ban alakult pécsváradi Gazek cég vezetője, Bogos Csaba érdeklődésünkre elmondta, munkavédelmi eszközökkel foglalkozva jutottak el a leesés ellen biztosító technikákhoz és a magasban végzett munkák eszközeihez. Innen csak egy lépés volt a légi favágás.

– Ez sokkal több kreativitást igényel az alpinista munkához képest – fogalmazott. – Itt nem szilárd tárgyhoz, talajhoz, szerkezethez, épülethez rögzítik a kötélzetet, előre nem is lehet megtervezni az útvonalat. A szakemberek mozgása a térben sokkal összetettebb, nagyobb találékonyságot igényel, hogy eljussanak a beavatkozás helyére. Emellett ismerik a fákat, a tulajdonságaikat, a betegségeiket, valamint a kezelések, a vágások  módját – magyarázta és elárulta, a szakma egyik avatott művelője, és versenyzője, a baktüttösi Tóth-Tanner Balázs javaslatára választották az egerszegi parkot. A tekintélyes platán nemrég átesett a légi faápoláson, így most biztonságos terepül szolgált  a versenyhez. Ennek során a favágók akrobatikusnak tűnő módon a mozogtak ide-oda a 35 méter maga platánfa ágain és közöttük.

Fotó: Pezzetta Umberto

Öt feladatot  teljesítettek mégpedig időre. Kezdésként dobóképességüket mérték fel, hiszen a kötélnek valahogy fel kell jutni a fára, ha ez sikerült, jöhettek a próbatételek. A platán koronájában elhelyezett pontokat kellett elérniük és a végén a célkörben landolás pontosságát is mérték. Emellett a magasból biztonságosan kellett lehozni a levágott ágat, illetve egy sérült és fennakadt társukat, amit most az Igor névre keresztelt 80 kilós bábú testesített meg. A 17 fős mezőnyben a legjobbnak Kmety Krisztián (Ausztria) bizonyult Hajnal Efraim Gábor (Szeged) és Tóth László (Szentes) előtt.

Címkék#favágás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!