Hírek

2016.12.07. 16:06

A feladat nem változik

Nagykanizsa – Mint arról korábban már beszámoltunk: jövő év elejétől a Klébersberg Központ tankerületi szervei veszik át az iskolák működtetését. a dél-zalai városban eddig ezt a feladatot – sok más egyéb mellett – a Nagykanizsai Gazdasági Ellátó Szervezet (NaGESZ) látta el, így aztán jogosan vetődik fel a kérdés, hogy mi lesz a NaGESZ sorsa?

Pásztor András

– Az önkormányzat alig egy hónapja állapodott meg az iskolák állami fenntartásba adásáról, ami azt jelenti, hogy a korábbinál kevesebb feladat hárul a NaGESZ-re – említette Dénes Sándor polgármester, aki hozzátette: a megállapodás részét képezte az is, hogy a Nagykanizsai Tankerületi Központ 91 dolgozót is átvesz a NaGESZ-től.

– Az iskolák átadása azonban nem jelenti azt, hogy feladat nélkül marad a Nagykanizsai Gazdasági Ellátó Szervezet – szögezte le a polgármester, aki elárulta: a szervezet létszáma közel 50 fő marad. – Az önkormányzatnak egyéb intézményei is vannak, így például a bölcsődék, óvodák, szociális, kulturális és közgyűjteményi intézmények gazdálkodását ezután is felügyelni kell.

A NaGESZ emellett a munka- és tűzvédelmi feladatokat is ellátja, a szükséges karbantartásokat is elvégzi a városi fenntartású intézmények esetében, illetve ahogy eddig is, úgy a jövőben is beszedi és továbbítja a szolgáltatónak a közétkeztetés díját. Azaz a feladat változatlan, jóllehet a nagyságrendjét tekintve kisebb lesz.

A NaGESZ szakemberei Domján Károly (lent), Koroncz Csaba (fent balról) és Török Csaba éppen fénycsöveket cserélnek a Kőrösi-iskolában. Ha sikerül megállapodni a nagykanizsai tankerülettel, akkor jövőre is ők végezhetik az iskolákban szükséges karbantartási feladatokat Fotó: Szakony Attila

A NaGESZ karbantartói részlege egyébként folyamatosan dolgozik, tegnap éppen a Kőrösi-iskolában végeztek villanyszerelési munkát. Amúgy közel sem biztos, hogy a tucatnyi szakemberből álló csoport kivonul az iskolákból.

– Tárgyalásokat folytatunk a Nagykanizsai Tankerületi Központtal, hogy az állami fenntartásba és működtetésbe kerülő iskolák esetében – megbízási szerződés alapján – továbbra is a NaGESZ végezze el a szükséges karbantartási feladatokat – ezt már Horváth István, a NaGESZ vezetője mondta. – Sőt, az iskolák által igénybe vett szolgáltatások – áram, gáz, víz, internet, telefon – számlázási feladatait is mi szeretnénk végezni.

A fenti változások miatt a NaGESZ alapító okiratát is módosítani kell, amit várhatóan a hónap közepén fogad el a város közgyűlése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!