Hírek

2014.12.18. 18:15

A fenyőfaárusok harcolnak, a vevők mérlegelnek

Nagykanizsa, Zalaegerszeg - Az ár, a választék és a kínálat sem változott sokat tavaly óta. A karácsonyi fenyőpiacon a szokott rend szerint köttetnek az alkuk idén is.

Benedek Bálint

Nagykanizsán a Vásárcsarnok mellett fenyőfát kínáló kereskedők szerint ebben az évben ismét a nordmann fajta a legkelendőbb. Lényegesen olcsóbb nála a luc, ami főleg az idősek körében kedvelt. Bár csütörtökön a vásárlók inkább még csak nézelődtek, jó magyar szokás szerint az utolsó pillanatra időzítik a vásárlást.

Fenyőfából bőséges a választék. Az egyik termelő, a galamboki Kisházi Ernő azt mondta: minden bevásárlóközpont parkolójában kínálnak fákat, az árusok között pedig minden eddiginél komolyabb verseny alakult ki.

– Most van a vihar előtti csend, csak néhány tapasztaltabb vásárló van, aki rutinosan, a nagy roham előtt kiválasztja a legmegfelelőbbet – tette hozzá. – Tanácsot lehet adni, de rábeszélni nem érdemes, a fenyőfavásárlás akkor ideális, ha „szerelem első látásra” alapon történik.

A galamboki Kisházi Ernő egy kapitális méretű nordmann fenyőfát mutat a nagykanizsai Vásárcsarnok mellett lévő „átmeneti fenyőfa erdőben”. A képen látható fajta az idei év slágere: kedvelt, hiszen nem hullatja a tűleveleit, és hosszú hetekig a lakás dísze lehet. Fotó: Szakony Attila

A kanizsai Farkas István és felesége kifejezett vásárlási szándékkal érkezett csütörtökön a Vásárcsarnokhoz. Elmondták: a piac kínálatában még soha nem csalódtak, így évről évre visszatérnek ide.

– A három szokásos fajtán kívül kolorádói jegenyefenyőt is hoztam – mutatta a kínálatot egy iharosberényi termelő, Balogh Józsefné. – Konkolornak is nevezik, és hosszabb, puhább tűleveleiről, valamint citrusos illatáról ismert.

A piacon a nordmann fenyő méteréért maximum ötezer forintot kérnek el, az ezüst egy ezressel olcsóbb, de lucfenyőhöz már kétezer forintért is hozzá lehet jutni. Az alku természetesen szabad.

– Nem ragaszkodunk fajtához, ami megtetszik, az lesz a „befutó” – mondta egy vevő, dr. Mihalecz Károly háziorvos. – Most egy közel háromméteres nordmann mellett tettük le a voksot.

Találkoztunk árussal, aki minden fájáról szinte rajongással beszélt: Molnár Emil bő 30 éve kínálja fenyőit a kanizsai piacon. Szerinte a kis növésűek mellett a gigantikus fenyők is kedveltek, a lényeg a kedvező ár.

Zalaegerszegen a hét elején vették birtokba a Városi Sportcsarnok előtti teret a fenyőfaárusok. A kínálat nem változott: a lucfenyő, az ezüst és a nordmann egyaránt megtalálható itt; és az árak is szinte megegyeznek az előző évivel. Az őstermelők elmondták: az idei vágás nagyon szép, főleg a nordmann kiváló minőségű. A termelők száma évről évre csökken, a növekvő kiadások (növényvédő szerek, műtrágya szállítási költség) miatt sokan hagynak fel az üzlettel.

Fenyőfaárusok munkában Egerszegen: Kulcsár Norbert (balról) és Harmath Ádám „csomagol” egy fát. Fotó: Katona Tibor

Az árakat továbbra is a forma és a típus alapján határozzák meg, és nem a méret szerint. A legolcsóbb a hagyományos lucfenyő, amelyet 1500-2500 forintos méteráron kaphat meg a vásárló. Az ezüstfenyő ára 3000-4500 forint, míg a nordmann 5500 forinttól „kezdődik”.

Továbbra is népszerű portéka a megyeszékhelyen a földlabdás fenyő, amelynek az árát a műanyag virágcserép növeli. A kereskedők – ha nincs sorban állás – készségesen belefaragják a tartóba a kiválasztott fát. Tapasztalatuk szerint az első napokban kevesen vásároltak fát, a hét végére várják az igazi nagy rohamot. Úgy vélik, az utolsó napokra már kevesen hagyják a fenyővásárlást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!