Hírek

2013.12.30. 15:50

A filmbeli Tutajos is eljön

Keszthely - Túri Török Tibor szépmíves műhelyében az ünnepek idején is szinte folyamatos a munka. A napokban elkészült itt Bem József, Kossuth Lajos, illetve Matula bácsi szobra is.

Sámel József

Az alkotó néhány hónapja a Zalai Hírlap számára ajánlotta fel az általa készített Deák Ferenc domborművet, mely lapunk döntése alapján a zalaszentgróti, a haza bölcse nevét viselő általános iskola és gimnáziumba került. Túri Török Tibor az avatáskor ígérte meg, hogy a város számára elkészíti Bem József szobrát is. Az alkotást térplasztikák is övezik, s a közeljövőben sor kerülhet majd az avatására. A szépmíves munka közben döntött aztán úgy, hogy Kossuth Lajos alakját is megjeleníti, s ahogy azt korábban tette, felajánlja lapunk számára.

Túri Török Tibor legújabb alkotásaival, Bem József, Kossuth Lajos és Matula bácsi szobrával. Fotó: Sámel József

– A Zalai Hírlapot kedvelő emberként határoztam úgy, hogy a szerkesztőség kezébe adom a döntést, hiszen tudom, így méltó helyre kerül majd a Kossuth-szobor – fogalmazott Túri Török Tibor, akitől megtudtuk: számos magyar híresség arcképének „megjelenítése" szerepel még a tervei között. Nemrég Csik Ferenc egykori olimpikon születésének századik évfordulójára készített szobrot, amit Budapesten avattak. De az elmúlt évek alatt kialakította Keszthely hírességeinek arcképcsarnokát, és a városhoz kapcsolódó történelmi eseményeket is megformázta. Nemrég pedig újabb nagy fába vágta fejszéjét.

– Másfél esztendeje dolgozom a Tüskevár programon, hogy Fekete István remekbe szabott regény alapján Matuláriumot, panoptikumot alakítsak ki. A munkálatok megkezdődtek, Matula bácsi szobra már elkészült – árulta el. – Úgy gondolom, a mű szellemisége illik Keszthelyhez, mely egyébként a legközelebb eső város a regény helyszínéhez. A Játékmúzeum mellett megnyíló panoptikum élethűen igényes, a hagyományokat tisztelő, de kissé mégis avantgarde stílusú lesz. A helyiségben sziget készül, azon áll majd a nádkunyhó, előtte pedig a négy főszereplő: Matula és István bácsi, Tutajos és Bütyök, illetve persze a kutyák. A látogatók egy – a vizet jelképező – üvegfelületen állnak majd.

Túri Török Tibor azt mondja, várhatóan februárban tartják majd a Matulárium avatását, s a programnak igazi díszvendége is lesz.

– Felvettem a kapcsolatot Seregi Zoltánnal, aki annak idején Tutajost alakította. Ő jelenleg Szegeden színházi rendező, és vállalta, hogy felavatja a panoptikumot. Úgy gondolom, a Matulárium Keszthely újabb, érdekes látványossága lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!