Hírek

2016.10.02. 14:35

A finnországi hangversenyből

Nagykanizsa – A zene világnapja alkalmából adott koncertet szombaton a Rozgonyi-iskola tornatermében a Strém Kálmán Ifjúsági Vonószenekar Jakobovics Árpád karnagy vezényletével.

Horváth B. Attila

Mint azt a karnagy kérdésünkre elmondta: a zenekar nemrégiben Finnországban járt, az ott bemutatott hangversenyből kaphattak ízelítőt a komolyzene szerelmesei.

– Ez a koncert nem csak a zene világnapja előtti tisztelgés, hanem az augusztusi finnországi vendégszereplésünk hazai bemutatkozása is – bocsátotta előre Jakobovics Árpád. – Ottani partnerzenekarunk a Lieksa-i Ifjúsági Vonószenekar, melynek vezetője Pyykkő Mária hegedűtanár, aki Nagykanizsáról, egészen pontosan Kiskanizsáról származik. A két zenekar közti kapcsolat már több, mint 15 éves múltra tekint vissza. Most harmadszor jártunk Finnországban, s mai műsorunk tulajdonképpen az ott adott koncertből villant fel részleteket.

A zenekart Jakobovics Árpád vezényelte Fotó: Szakonyi Attila

Jakobovics Árpád azt is elmondta: mivel iskolai vonószenekarról van szó, olyan darabokat emeltek be a repertoárba, ami még a gyerekek, fiatalok művészi fejlettségi fokán eljátszható és a fejlődésüket segíti elő. Ebbe a körbe tartoznak a hagyományos zeneiskolai zenekari alkotások, de vannak a repertoárban filmzenék, XX.-, sőt XXI. századi zeneművek is.

A Strém Kálmán Ifjúsági Vonószenekar szombati hangversenyére a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Alapfokú Művészeti Iskola támogatásával kerülhetett sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!