Hírek

2016.04.22. 18:06

A Földünk napján

A Föld napja alkalmából fákat ültettek, kertet gondoztak, illetve avatásra is sor került megyénkben.

Korosa Titanilla

Nagykanizsán a Csónakázó-tónál található, különböző fák alkotta időspirálban elültették az „Év fája” versenyen győztes mezei szilt. A Zalaerdő Zrt. vezérigazgató helyettese, Varga Attila köszöntőjében kiemelte: a fák versenye rávilágít az erdőgazdálkodás fontosságára.

A nagykanizsai Csónakázó-tónál Karádi Ferenc (balról) és Varga Attila mezei szilt ültetett el az időspirálban

– Három éve ültetjük már az adott év fáját, ám behozva a lemaradást 1996-tól az összes fa megtalálható ebben a parkban – folytatta. – Az ideit, a mezei szilt hajdanán szent faként tisztelték. Lényeges, hogy minél többen megismerjék a fajtát, mely magas hőigénye miatt csak a sík- és dombvidékeken él meg. Fája szilárd, szívós és rugalmas, gyakran használják víz alatti építkezésekhez.

Karádi Ferenc alpolgármester kiemelte: a város minden fejlesztésénél gondot fordít a környezet megóvására. Fontos megbecsülni a természeti értékeinket, melyekből Kanizsán sok van.

Szintén a jeles naphoz kapcsolódva a Zalaerdő Obornakon a Nyitnikék Erdészeti Erdei iskolánál szállót avatott.

– A több mint 400 négyzetméteres ház építése tavaly tavasszal indult 100 millió forintos saját forrásból – mondta Rosta Gyula vezérigazgató. – A szálló negyven fő befogadására alkalmas és a 21. század modern építészeti megoldásaival készült.

A Zalakürt Együttes tagjai is felléptek az avatón. Balról: Bakcsa Zoltán, Gyulavári Adrien, Kárpáti János és Horváth János

Cseresnyés Péter államtitkár kiemelte: a szálló segíthet a turizmus fejlesztésében, hogy a vendégek a termálvizek mellett más természeti kincseinket is megismerjék.

Köszöntőjében főleg a globális felmelegedés hatásairól beszélt V. Németh Zsolt környezetügyért is felelős államtitkár, aki kiemelte: hazánk 2300 milliárd forintot költött a természetvédelemre.

Japán cseresznyefát ültettek a Föld napján a hévízi reumakórház parkjában. Németh György, az intézmény környezetvédelmi vezetője, illetve a tegnap délutáni ismeretterjesztő program több előadója ragadott lapátot, hogy a tavalyi mocsári ciprussor után ezúttal a színes virágokba borult különlegességgel gazdagítsa a park állományát.

Balról: Vidéki Róbert biológus, Vissi Géza erdőmérnök és Németh György a fürdő környezetvédelmi vezetője

Dr. Kvarda Attila főigazgató bejelentette: az intézmény elnyerte a Greenovációs-nagydíjat a Környezetvédelem az egészségügyben című pályamunkával.

– A tavalyi hungarikum-díj után ez újabb jelentős siker – fogalmazott dr. Kvarda Attila –, melynek előzménye, hogy beruházási és környezetvédelmi „ágazatunkban” is rendkívül sokat tettünk a környezettudatosság jegyében a fenntarthatóságért. Az általunk kezelt terület 40 százaléka erdős, és a 4,4 hektáros tó megóvása is komoly feladat.

Zárásként a Hévízi-tónál folyó kutatásokról hallhattak előadásokat az érdeklődők.

Varga Martin (balra), Vargáné Szabó Gabriella óvodapedagógus, Balogh Jázmin és Vass Nikolett a közös virágültetésnél

Lentiben a helyi Napközi Otthonos Óvodában gereblyét és ásóbotot ragadtak a gyerekek, hogy az óvónők segítségével virágokat és zöldségeket ültessenek az intézmény öt éve meglévő kiskertjébe.

A Suli Harmónia-2007 Gyermekeket Segítő Alapítvány felsőrajki intézményének diákjai, nevelői és szülői közössége is önkéntes akcióba fogott a Föld napján. Szemetet szedtek, kapáltak, gereblyéztek az iskola Tisztelet és Szeretet parkjában, ablakot pucoltak és takarították az osztálytermeket, folyosókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!