Hírek

2016.10.23. 13:59

A forradalom hírére

Zalalövő – A szabadságharc azért folyt, mert a nemzet szabadon akart dönteni arról, hogy miképpen éljen – emelte ki dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott a Zalalövőn elmondott beszédében.

Gyuricza Ferenc

Az északnyugat-zalai kisvárosban szombaton este tartották a megemlékezést, melyen először Pintér Antal polgármester köszöntötte a jelenlévőket, majd ezt követően lépett a pulpitushoz a kormánymegbízott. Dr. Sifter Rózsa a hatvan évvel ezelőtt történtek bemutatásakor a budapesti és vidéki, de országos jelentőségű események mellett részletesen ismertette a helyi megmozdulásokat is.

A forradalom híre október 26-án ösztönözte először cselekvésre a zalalövői lakosokat – előbb az akkor még fel sem avatott szovjet hősi emlékművet döntötték le, majd felvonulást szerveztek, másnap pedig feldúlták a tanácsházát, s megalakították a községi forradalmi tanácsot, a nemzetőrséget és a munkástanácsot is. Az események alatt bántódása senkinek nem esett. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!