Hírek

2017.04.21. 16:49

"A gázoláson kívül az indulók találkozhattak motorbaleset könnyű és súlyos sérültjeivel"

A Magyar Vöröskereszt helyi szervezete városi elsősegélynyújtó versenyt tartott tegnap a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszán.

Benedek Bálint

A viadalon általános és középiskolás csapatok indultak, melyeknek ezúttal szimulált baleseti helyszíneken kellett a lehető legjobban reagálniuk. A Rozgonyi-iskola felsősök alkotta különítményét valósággal sokkolta az eljátszott szituáció, melyben egy édesapát és babakocsiban ülő gyermekét elgázolta egy autó a zebrán. Az egyik önkéntes segítő, Richter Dávid olyannyira beleélte magát az aggódó, sérült szülő szerepébe, hogy a jajveszékelésétől zengett az intézmény.

- A célunk éppen ez, hogy az éles helyzetet minél hatásosabban imitáljuk - mondta Goór Violetta, a Magyar Vöröskereszt munkatársa, szervező. - A gázoláson kívül az indulók találkozhattak motorbaleset könnyű és súlyos sérültjeivel, de el kellett látniuk például petárda okozta roncsolásos sebet, sőt egy szívinfarktus-gyanús beteget is újra kellett éleszteniük. A szervezetünk tevékenységei között kiemelkedő fontosságú az elsősegélynyújtás elméleti valamint gyakorlati ismereteinek minél szélesebb körben történő megtanítása.

Goór Violetta hozzátette: a résztvevő gyerekek túlnyomó többsége laikus, de áldoztak időt arra, hogy alaposan felkészüljenek és ha kell, azonnal segítsenek bajbajutott embertársaikon. Az ilyen viadalok rávilágítanak az empátia fontosságára. Ők nem ijednek meg attól, ha összeesik melletük valaki, hanem azonnal reagálnak, s a minél gyorsabb és szakszerűbb beavatkozással életet menthetnek.

A 46. Országos Elsősegélynyújtó versenyen gyerek, ifjúsági és felnőtt kategóriában mérik össze tudásukat a csapatok, de csak az első helyezettek léphettek tovább a május végi zalaegerszegi megyei fordulóra. A gyerekeknél a Péterfy-iskola nyert, míg az ifjúság valamint a felnőtt korcsoportban egyaránt a Thúry szakképző iskola különítményei végeztek az élen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!