Hírek

2017.01.27. 07:34

A gyermekkori dackorszak: "Én akarok, én csinálom!"

Lenti – Én akarom, én csinálom címmel tartott előadást nemrég a városi könyvtárban Szabóné Balázs Mónika pszichológus. A téma a gyermekkori dackorszak volt.

Korosa Titanilla

A könyvtár és Zala Megyei Pedagógiai Szakszolgálat lenti tagintézményének közös rendezvényén a szakember elmondta: a gyermekeknél másféltől hároméves korig alakul ki az én tudat. Ennek megerősödése, határainak próbálgatása hozza el a dackorszakot. A gyerekek viselkedésében mindez úgy nyilvánul meg, hogy nemet mondanak a szülőknek, mert önállósodni szeretnének, illetve ellentmondással érvényesítenék akaratukat. Hozzátette: ezen a fejlődési fázison mindenki átesik.

A képen: Szabóné Balázs Mónika

A dac, a hiszti, vagy a dührohamok kezelésére sincs recept, minden gyerekhez másként kell viszonyulni ezekben a helyzetekben, illetve fontos, hogy a szülők ismerjék gyermeküket. Szükséges az is, hogy éreztessék velük a feltétel nélküli szeretetet, de meg kell a gyerekekkel beszélni azt is, hogy a dacos viselkedés nem megengedett, illetve más formát kell találni ennek kifejezésére.

A pszichológus hasznos tanácsokat adott a szülőknek a hisztis viselkedés kezeléséhez, de felhívta a figyelmet arra is, hogy ilyenkor ne hibáztassák a gyerekeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!