Hírek

2016.11.01. 21:20

A gyertyák fénye világított - Csendes, nyugodt módon zajlottak az emlékezés napjai

Zalaegerszeg - Bár ahol sok ember fordul meg, ott előfordulhatnak fennakadások, a halottakról való megemlékezést a megyeszékhelyen nyugalom kísérte.

Arany Horváth Zsuzsa

Zalaegerszeg közigazgatási területén 11 temető található, közülük a legnagyobb forgalmat a Göcseji úti és a Kiserdei úton található Újtemető bonyolította le már péntek óta. Az előbbiben 9000 sírhely található, több mint hatvanezer elhunyt nyughelyéül szolgál, ami több mint a város jelenlegi lakosságszáma. Az épített szerkezetű sírkert két év múlva lesz százéves.

Az 1978-ban megnyitott úgynevezett park típusú Újtemetőben jelenleg 6200 sírhely található. Mindenszentek idején a polgárőrök és a rendőrök segítségével a parkolók rendjét is biztosította a Városgazdálkodási Kft., s mint arról Herczeg András, a cég kegyeleti részlegvezetője érdeklődésünkre elmondta, szerencsére nem számolhatnak be rendbontásról, a kegyeletüket lerovókat érő inzultusokról.

A temetők közelében a biztonságról a polgárőrök és a rendőrség munkatársai gondoskodtak
Fotó: Katona Tibor

- Az Újtemetőnél visszatérő gond a behajtási tilalom elfogadtatása - mondta a részlegvezető, miután jeleztük a szerkesztőségünkhöz érkező panaszokat. - Azok esetében, akik egészségi állapotuk miatt nehezen járnak, mozgássérült kártya felmutatása mellett természetesen megengedhető a temető területén a gépkocsival való közlekedés, a többieket gyaloglásra kérjük a parkosított területen, ami tapasztalataim szerint országos viszonylatban is kimagaslóan méltó környezet a csendes emlékezéshez.

Vasárnap este fél nyolcig nem érkezett jelentés a temetőnként négy-négy ügyeletet adó munkatárstól gyertyák vagy mécsesek miatt tűzesetről sem, noha ez általában izgalmat okoz a szolgálatnak, különösen az elmúlt napokhoz hasonló, melegebb időszakban, amikor hamar száradnak a koszorúk, tobozok, szalmavirágok.

A következő hetek feladata a kihelyezett koszorúk, virágok, elégett mécsesek, gyertyamaradványok eltakarítása lesz, hogy az ápolt sírkerti környezet megmaradjon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!