Hírek

2017.05.28. 21:40

A határ menti településeken bemutatták a tájegység jellegzetességeit

GÁBORJÁNHÁZA, SZÍJÁRTÓHÁZA, ZALASZOMBATFA, BÖDEHÁZA - Több újdonsággal találkozhattak a látogatók a Hetés vendégül lát! idei programján.

Korosa Titanilla

A kétnapos kulturális és gasztronómiai rendezvényre érkezők idén is csatlakozhattak hetési útlevéllel a programokhoz. Akik felkeresték az abban szereplő összes állomást, azok vasárnap sorsoláson vehettek részt.

Szombaton hagyományosan a Hetés kapuja pihenőhelytől indultak el az első résztvevők. Ez alkalommal a kerékpározást is próbálták népszerűsíteni a szervezők és biciklis túrát társítottak a program mellé, de voltak, akik most is gyalog vették célba a szomszédos településeket.

Gáborjánházán a látogatók aktívan bekapcsolódhattak a perecsütésbe, de megtekinthették a szövőműhelyt és magát a szövés mesterségét is. Szíjártóházán a táji étkek kóstolója mellett a kosárfonást próbálhatták ki Dulics Margit kosárfonó irányításával. Zalaszombatfán fumuval, langallóval várták a vendégeket, valamint újdonságként a régió inspirálta húsmentes és vegán ételeket is kóstolhattak a Hetésforgó udvarán.

Furjánné Molnár Andrea (balról) és Hangya Vera (jobbról) Zalaszombatfán fumuval várta a vendégeket, a képen középen Válicsné Völgyi Judit   Fotó: Korosa Titanilla

A rendezvényre megújult a helyi hetési szőttesmúzeum anyaga, valamint a tárlathoz vezető utat is hetési mintákkal díszítették. Figyelemfelkeltő céllal a helyi szervezők ismeretterjesztő kiállítást állítottak össze a környék védett virágairól, hogy felhívják a figyelmet azok megóvására.

Vasárnap Bödeházán szentmisével vette kezdetét az egész napos program. Hagyományosan megszentelték Hetés egyik ételkülönlegességét, a fumut, majd kora délután megnyílt a gasztronómiai vásár. Itt Vigh László, a térség országgyűlési képviselője és Pácsonyi Imre, a megyei közgyűlés alelnöke is köszöntötte a jelenlévőket.

Vigh László kiemelte: a hetési vidék az előző korszakokban sokat szenvedett, de már kezd magára találni. Egy ilyen rendezvény további lehetőséget ad a számos helyi érték bemutatására.

A rendezvény kulturális műsorral folytatódott, melyben fellépett a Kerka Táncegyüttes, a Radamosi Nótázók és a csesztregi színjátszók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!