Hírek

2017.06.20. 18:39

A határ menti térség dokumentumai

FARKASFA Pénteken kezdődik, s jövő hét közepéig tart a XVII. Nemzetközi Levéltári Kutatótábor, amelynek célja, hogy a szlovén-magyar határ menti térség levéltári és helytörténeti szempontból fontos dokumentumait, tárgyi emlékeit összegyűjtse.

Gyuricza Ferenc

Az első kutatótábor létrejöttét a Vas és Zala megyei, míg az az akkoriban alakuló szlovén állam részéről a maribori területi levéltár koordinálta.

Az azóta is egyedülálló kezdeményezés olyan eredményesnek bizonyult, hogy a szakmai intézmények a folytatás mellett döntöttek, s azóta minden évben más településeken zajlanak a kutatások. Idén két Vas megyei községben, Farkasfán és Rábakethelyen, továbbá az Őrség szlovén területen fekvő részéhez, az úgynevezett goricskói dombvidékhez tartozó Borházán (Boreca) és Gyanafán (Zenavlje) kutatnak majd a résztvevők.

A tábor magyar házigazdája ennek megfelelően ezúttal a Vas Megyei Levéltár lesz. A kutatótábor zárásaként - a korábbi évek hagyományainak megfelelően - a megtalált dokumentumokból rögtönzött kiállítást is rendeznek, melynek a borecai tűzoltóotthon biztosít helyet. A kiállítás megnyitóját jövő szerdán, azaz június 28-án, délután öt órakor tartják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!