Hírek

2015.11.11. 12:24

A hatékony gyógymódról is lemond a beteg, ha rosszul viseli - dr. Ruzsa Ágnes, a vidéki onkológiák nívójáról

Zalaegerszeg – Az orvoslás különféle területei közül talán az onkológiában van a legnagyobb jelentősége annak, hogy a friss ismeretek, szakmai eredmények eljussanak a konkrét gyógyítást végző osztályokhoz, centrumokhoz.

Magyar Hajnalka

Ezt a célt segíti a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT), amelynek elnöke a zalai kötődésű dr. Ruzsa Ágnes. Amellett, hogy középiskolásként a keszthelyi Vajda János gimnáziumban tanult, 2002-től 2012-ig 11 éven át a Zala Megyei Kórház onkológiájának osztályvezető főorvosa volt. Dr. Ruzsa Ágnes 2013-tól a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktatókórház Klinikai Onkológiai Centrumának vezető főorvosa, valamint az MKOT elnöke.

– Amikor a zalai évek után Kaposvárra kerültem, azt volt a feladatom, hogy megfeleljünk egy igazán jól működő, kiemelt regionális centrum elvárásainak – körvonalazza új munkáját. – Ehhez elsősorban arra volt szükség, hogy integráljuk és fejlesszük a különféle terápiákat és a gondozást. Közel egy év alatt sikerült is összefonni az erővonalakat, amiben nagy segítségemre volt a sugárterápiában történt fejlesztés, a különleges gyógyszerek felírására vonatkozó jogosítványok elnyerése, no meg a Zalából magammal vitt tapasztalat. A szervezés, a stratégia kimunkálása, a meglévő rendszer formálás mindig hozzám közelálló feladat volt, élveztem a munkát. Első hallásra mindez talán elvontnak és elméletinek tűnhet, de ha jobban belegondolunk nagyon is gyakorlatias az eredmény, hiszen a páciensek nyernek a legtöbbet azzal, ha tiszta és átlátható a gyógyítás rendszere, ha egyértelmű a beteg útja.

A Magyar Klinikai Onkológiai Társaság 1998-ban jött létre, a kemoterápiával, gyógyszeres kezeléssel foglalkozó szakemberek szakmai szervezeteként.

dr. Ruzsa Ágnes

– Elnökként azt a célt tűztem magam elé, hogy hangsúlyosabb szerephez juttassam a vidéki onkológiákat – mondja dr. Ruzsa Ágnes. – Mint oly sok mindenben, a mi szakmánkban is eluralkodott a Budapest centrikusság, ezen szerettem volna változtatni. A vidéki centrumban gyógyuló betegeknek ugyanúgy „megjár", hogy az ott dolgozó orvosokhoz, szakdolgozókhoz is eljussanak a szakmai világkonferenciák legfrissebb újdonságai. Az ellátás nívóját, színvonalát amennyire csak lehet azonos szinthez kell közelíteni függetlenül attól, hogy hol fekszik a páciens. Örömömre szolgál, hogy történtek változások. A tudományos összejöveteleink sorából kiemelnék két konferenciát, ahol a daganatos betegek életminőségét javító, úgynevezett támogató (szupportív) kezelésekkel foglalkoztunk. Ezek az onkológiai terápiák által okozott tünetek, panaszok csökkentését, megszüntetését jelentik, s fontosságuk elvitathatatlan. Hiszen hiába kínáljuk fel a leghatékonyabb gyógymódot, ha a beteg azt rosszul viseli, könnyen lemond róla. Az említett, nagy érdeklődéssel kísért konferenciákon kicserélhettük, megoszthattuk egymással tapasztalatainkat, ami jelentős előrelépést eredményezett.

Mint elmondja, a gyógyszerekhez való hozzáférésben ma már nincs lényegi különbség a fővárosi és a vidéki onkológiai centrumok között, s ugyancsak nagy előrelépést jelentett a rákgyógyításban a vidéki sugárterápiás és diagnosztikai kapacitások modernizálása és bővítése. Ezek a fejlesztések az uro-onkológiai (hererák, hólyagdaganat, veserák) daganatok felfedezésében és követésében is jelentős segítséget nyújtanak.

– Kaposváron például új PET CT telepítése javította a feltételeket. Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy például a prosztatarák pontos diagnózisához, követéséhez szükséges PET CT vizsgálat kontrasztanyaga Magyarországon nem elérhető, illetve nem finanszírozott – veti fel dr. Ruzsa Ágnes. – Egyedül Debrecenben tudják előállítani, de ott is a betegnek kell finanszíroznia a készítményt. Fontos volna, hogy az egészségbiztosító befogadja a támogatotti körbe a készítményt, hiszen jelentős számú beteget érint a vizsgálat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!