Hírek

2015.09.21. 16:43

A hét szentje: Máté apostol

Zalaegerszeg - Isten az egyik embert már gyermekkorában hívja, a másik talán csak később veszi észre, hogy Isten szolgálatára van rendelve fogalmazott heti elmélkedésében Stróber László zalaegerszegi apátplébános.

Zalai Hírlap

Miután az Úr Jézus Kafarnaumban meggyógyított egy bénát, látott egy Máté nevű vámos embert, amint ott ült a vámnál. Szólt neki: Kövess engem. Az felállt és nyomába szegődött (Mt 9, 9).

Eredetileg Lévinek hívták, és Jézustól a Máté nevet kapta, ami annyit jelent, mint megajándékozott . Máté Kafarnaumban, a Genezáreti-tó partján lakott. Mint adószedő vámos, egyáltalán nem állt jó hírben honfitársai előtt. Az adófizetés akkor sem volt népszerű, ráadásul a választott nép a gyűlölt római hatalmat látta mindez mögött. A zsidók megvetették a vámosokat, mivel idegen hatalmat szolgáltak, és ezért a nagy bűnösök közé sorolták őket. Az Úr Jézus azonban nem a foglalkozást, hanem a jóakaratot nézi, s Mátét vámos létére is meghívta apostolai közé. Máté nagy örömében vendégséget rendezett Jézus tiszteletére. A farizeusok és írástudók ezt látva, ezt kérdezték az apostoloktól: Miért eszik Mesteretek vámosokkal és bűnösökkel? (Mt 9, 11).

Stróber László atya

Ekkor hangzik el Urunk tanítása, vigasztalás nekünk bűnös, esendő embereknek: Nem az egészségeseknek kell az orvos, hanem a betegeknek nem azért jöttem, hogy az igazakat hívjam, hanem hogy a bűnösöket (Mt 9, 12-14). Máté a Szentlélek eljövetele után palesztinai, főleg pedig galileai honfitársai között hirdette az evangéliumot. A hagyomány szerint igen szigorú életet élt. Az apostolok Kr. u. 42 körül történt szétszéledése után Etiópiában működött. Elnyerte a vértanúság koszorúját. Ő az első evangélium szerzője. Most, amikor közeledik Szentírás vasárnapja, az isteni tanítást fogadjuk szívünkbe. Tanuljuk meg szent Máté apostoltól, hogy Jézus hívására figyeljünk és arra az életünkkel válaszoljunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!