Hírek

2014.11.19. 15:35

A hideg nem akadály - A téli kerékpározáshoz speciális öltözékre van szükség

Nagykanizsa – Sokan azt gondolják, hogy a hideg, szeles idő beköszöntével a biciklit a pincében kell tárolni. Jankovics Ferenc szerint ez nagy badarság, a téli tekeréshez csupán megfelelő öltözékre, kiegészítőkre van szükség.

Pásztor András

A TEKER Egyesület alelnöke abszolút tévhitnek tartja, miszerint télen, a hideg miatt nem ajánlott kerékpározni. Mint arra rámutatott: más sportokat – síelés, korcsolyázás, jégkorong – is gyakorolnak télen az emberek, mégsem fáznak meg, ha megfelelő öltözéket viselnek.

 

– Kerékpározni csak abban az esetben nem ajánlott, amikor csapadékos az időjárás, a fagyos vagy havas aszfalton nyilván balesetveszélyes lenne tekerni – hangsúlyozta Jankovics Ferenc, aki rögtön hozzátette: önmagában a szél és a hideg nem jelenthet akadályt. – A sportszer gyártók manapság olyan speciális anyagokból készítik az öltözéket, amelyek melegen tartják a testet, ugyanakkor megfelelő szellőzést biztosítanak. Az első és legfontosabb, hogy bukósisak nélkül ne induljunk útnak, de ha hidegebbre fordul az idő, a sisak alá nyugodtan felhúzhatunk egy kerékpáros sapkát is. A felsőruházat két részből áll, az úgynevezett aláöltözetből, ami leginkább egy streccs-szerű pólóhoz hasonlít. Előnye, hogy elvezeti az izzadtságot, így nem fázunk meg tekerés közben. E fölé mindenképpen javasolt egy kerékpáros felső is, mely speciális anyagának köszönhetően abszolút vízhatlan és a szelet sem engedi át, kifelé ugyanakkor biztosítja a szellőzést. A testre feszülő, hosszú nadrág hasonló anyagból készül, rendszerint protektoros ülőfelülettel, ami a kényelmet szolgálja. A téli kerékpározáshoz ajánlott speciális kesztyűt is beszerezni, mely zselés betétekkel és csúszásgátlóval van ellátva. A zokni és a cipő tekintetében nincs különbség a nyári és téli viseletben, ha csak az nem, hogy a kerékpáros cipőre úgynevezett kamáslit húzhatunk, ami javítja a hőérzetet. A hideg és a szél miatt fontos lehet a szemüveg is, ám ez semmiben nem különbözik a nyári változattól. Sokan azt hiszik, hogy a télen fontos eltakarni valamivel a szánkat, nehogy megfázzon a torkunk. Ez sem igaz, az emberi szervezet ugyanis tökéletesen alkalmas arra, hogy akklimatizálódjon az időjárási körülményekhez. Ha sállal takarnánk el a szánkat, akkor a légzésünket gátolnánk, ami nem szerencsés megoldás.

Jankovics Ferenc (balról) a kesztyűt, Jankovics Tamás a sisak alá ajánlott sapkát, míg Püspöki Dániel a speciális téli kerékpáros ruházatot mutatja. Ilyen szerelésben nem érződik a hideg. Fotó: Szakony Attila

Az egyesület alelnöke azt nem tagadta, hogy a téli kerékpáros ruházat nem éppen olcsó mulatság, de aki télvíz idején is szeretne hobbijának hódolni, annak mindenképpen érdemes befektetni.

– Egy komplett téli kerékpáros ruházat 50 ezer forinttól kezdődik és a felső határ a csillagos eget is elérheti – árulta el Jankovics Ferenc. – Persze van még egy módja, hogy télen se kelljen nélkülözni a bringázást, aki nem szeretne beruházni vagy ódzkodik a hideg, szeles időtől, az az edzőteremben spinningelhet is. A beltéri gépekkel ugyanazt a hatást lehet elérni, jóllehet egy teremben ingerszegényebb a környezet, mint a természetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!