Hírek

2017.05.20. 19:53

A hont védték, s rég találkoztak

A résztvevők számára szívszorító, egyben örömteli eseményre gyűltek össze az egykori keszthelyi katonák.

Keszey Ágnes

A bajtársi találkozón emlékeztek arra, hogy húsz esztendeje szűnt meg a 7. légvédelmi ezred. Örömet jelentett, hogy ismét találkoztak egymással az egykori keszthelyi alakulat tagjai, hiszen legutóbb a megszűnés ötödik évfordulóján gyűltek össze. A HEMO-ban tartott szombati találkozó nyitányaként Illés László  egykori ezredes, volt laktanyaparancsnok idézte fel a múltat, Könczöl Ferenc ezredes pedig a hadsereg jelenlegi helyzetéről szólt, majd a Honvéd művészegyüttes két tagja zenés műsorral szórakoztatta a jelenlevőket.

Dr. Varga László mondott beszédet a Honvédelem napja alkalmából tartott megemlékezésen

Szirmai János nyugállományú alezredestől, az eseményt szervező Bethlen Gábor Nyugdíjas Klub elnökétől megtudtuk: a légvédelmi rakétaezred 1961-ben kerül Keszthelyre és 1997-ben szűnt meg. Ennek emlékére már régóta áll az a kopjafa a Várkertben, ahol szombaton a Honvédelem napja alkalmából megemlékezést is tartottak, melyen közreműködött a Szentendrei Altiszti Akadémia katonazenekara, s ünnepi beszédet mondott dr. Varga László, mérnök dandártábornok.

A bajtársi találkozó díszvendégei - bal oldalt az eseményt szervező Szirmai János

A bajtársi találkozón az egykori laktanyába is ellátogattak az egykori katonák, emlékezve a múltra, s reménykedve abban, hogy a most kihalt terület új életre kel. A volt honvédségi terület ugyanis Helikon kastélymúzeum fejlesztése során ismét a kastélypark része lesz – csakúgy, mint mielőtt a laktanya létrejött volna -  s az 1900-as évekbeli angolparkot alakítják ki újra. Az egykori katonák pedig elhatározták: a jövőben gyakrabban szeretnének találkozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!