Hírek

2017.07.31. 18:45

Rétest és lakodalmas díszeket is készítettek Tótszerdahelyen

TÓTSZERDAHELY A nyelv gyakorlása mellett, a horvát hagyományokról és a népszokásokról is tanultak azok a fiatalok, akik részt vettek a múlt héten a Stipan Blazetin Horvát Művelődési Intézet táborában.

Pásztor András

A múlt évhez hasonlóan, idén is megszervezték a horvát óvodás és kisiskolás gyermekek hagyományőrző táborát Tótszerdahelyen. A táborban részt vevő gyerekek elsősorban a Mura menti horvát régió településeiről érkeztek, de voltak horvát gyökerekkel rendelkező kanizsai és budapesti fiatalok is.

- A tábor legfontosabb célja az volt, hogy a gyermekek gyakorolják a horvát nyelvet, és megismerjék a helyi horvát népszokásokat - mondta Matoláné Proszenyák Hajnalka, intézményvezető. - Ennek megfelelően számos horvát verset, mondókát és dalt tanultak a gyerekek. Az első napon horvát hagyományos lakodalmi díszt, "cimerát" is készítettek krepp papírból, illetve egyéb színes, fényes anyagokból. Másnap réteskészítés volt a program, Proszenyák Györgyné, Kati néni vezetésével a gyerekek részt vettek a tótszerdahelyi horvát hagyományos rétes készítésében. A táborozók a saját maguk által gyúrt rétest, ki is nyújtották, meg is töltötték, és persze meg is ették.

Tislér Istvánné (balról) és Proszenyák Györgyné (jobbról) a tészta dagasztását tanítja Patai Zsófinak és Bíró Biankának
Fotó: Szakony Attila

A csapat egy egész napos kirándulás keretében látogatást tett a Korpavári Állatsimogató és Teknősfarmra, ahol a gyerekek fáradhatatlanul sétáltatták, etették az állatokat, miközben gyönyörködtek is bennük.

A pénteki táborzáró napon akadályverseny várt a gyerekekre, majd egy könnyű horvát nyelvű vidám, dalos, táncos délutánnal zárták le a Stipan Blazetin Horvát Művelődési Intézet által szervezett egyhetes nyári horvát nemzetiségi tábort.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!