A járás mellett is marad a többcélú társulás

2012. február 14., 08:12 szerző: Sámel József
A ZalA-KAR Térségi Többcélú Innovációs Társulás a zalaszentgróti járás megalakulása után is fennmarad - erősítették meg az érintett polgármesterek.
Baracskai József, Zalaszentgrót polgármestere, a ZalA-KAR elnöke elmondta: a napokban megtartott társulási ülésen került szóba a kistérség jövője. A jelen lévő polgármesterek kinyilvánították szándékukat a további működtetésre vonatkozóan.

- A társulás az országban elsők közt alakult, s 19 éve működik - tette hozzá Baracskai József. - A felhalmozódott tapasztalatot és tudást vétek lenne eldobni. Noha megalakulnak a járások, s megszűnnek a kistérségek, az érintett települések - köztük olyanok, melyek nem is a szentgróti járáshoz tartoznak majd - az elhangzottak alapján önként vállalják a szervezet fenntartását.

Az elnök úgy látja: az anyagi teher vállalható.

- Normatívát nem kapunk, ám tagdíjakból és pályázati pénzekből működhet a dolog. 2004 előtt már volt egy hasonló időszaka a társulásnak, amikor jól ment a munka, sok-sok programmal, rendezvénnyel.

Rönkhajítás a ZalA-KAR rendezvényén. Egyben tartani az erôket

Az elnök hangsúlyozta: míg a járás a hatósági munkát végzi, addig a kistérség az egyéb feladatokban vállal szerepet.

- Zalában, így Zalaszentgrót térségében nagyon fontos a települések együttműködése, mert sok az apró, kis lélekszámú. A leendő közös feladatok sorában ott van a belső ellenőrzés, a rendezvények szervezése, a civil szervezetekkel való koordináció. Amúgy egy hamarosan benyújtandó osztrák-magyar pályázat kapcsán elköteleztük magunk a ZalA-KAR társulás jövője mellett.

Sámel József

Facebook