Hírek

2017.04.05. 14:00

A jövő technológiáját mutatták be Nagykanizsán - videó!

Már nem tűnik túl távolinak az idő, amikor emberek és robotok dolgoznak egymás mellett. Minderről szerdán a Pannon Egyetem kampuszán is meggyőződtek azok, akik részt vettek az ABB cég úgynevezett kooperatív robot bemutatóján. De mi is az a kooperatív robot?

Pásztor András

– Úgy tudnak együttműködni, együtt dolgozni az emberrel, hogy nem kell őket elszeparálni – mondta Szabó Mihály, a cég értékesítési vezetője, s rámutatott: a robotok szerepe egyre nagyobb lesz az iparban, hiszen sok olyan munkafolyamat van, amit egy gép pontosabban, gyorsabban képes elvégezni, mint egy ember. – Ennek ellenére azt állítom, a robotok nem veszik el az ember munkáját, hiszen olyan területeken alkalmazzák őket, ami nagyfokú precizitást igényel vagy monotonitással bír. Az itt bemutatott robot például mobiltelefonok kameráját helyezi be a készülékbe.

– Sőt, a robotok munkahelyeket is teremtenek, hiszen ezeket az eszközöket meg kell tervezni, programozni és üzemeltetni is kell – folytatta a szakember, hozzátéve: egy kooperatív robothoz egyetlen alkalmazás megírása 4-6 hetet vesz igénybe két programozó számára. Az eszközök ára 50-100 ezer euró között mozog, attól függően, hogy mennyi alkalmazást képes végrehajtani. Az ilyen robotok megtérülési ideje néhány évben mérhető, hiszen nem mennek szabadságra, a nap 24 órájában és a hét minden napján képesek a munkavégzésre. Emellett a minőségi mutatók is állandósulnak, arról nem is beszélve, hogy tervezhetővé válik a termelés.

Amúgy nem véletlen, hogy a tegnapi robotbemutatóra a nagykanizsai kampuszon került sor. Mint dr. Birkner Zoltán igazgató elmondta: a jövőben az ipari informatika irányába is szeretnék fejleszteni a nagykanizsai kampuszt.

– A középtávú célok között szerepel, hogy a vízkutatási központ mellé egy informatikai kutatóközpontot is létrehozzunk – közölte dr. Birkner Zoltán.

– Rengeteg lehetőség rejlik a robotikában, éppen ezért mi olyan szakembereket szeretnénk képezni, akik – legyen szó tervezésről, programozásról, üzemeltetésről – ezt a magas hozzáadott értéket elő tudják állítani – ezt már dr. Jaskó Szilárd egyetemi docens mondta, aki szerint 5-10 éven belül az ipar számos területén jellemző lesz a kooperatív robotok alkalmazása.

A szerdai bemutatóra nemcsak érdeklődő fiatalokat hívtak, hanem olyan cégvezetőket is, akiket érdekelhet a robottechnológia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!