Hírek

2015.05.20. 11:39

A kanizsai cégeknek is teremhet babér a Nagy Fal mögött

Nagykanizsa – A vízkezelés hazai lehetőségei végesek, ezért kell az evvel foglalkozó magyar vállalkozásoknak összefogni és minél jobb pozíciókat kiharcolni a kínai piacon.

Horváth-Balogh Attila

Nádasi Tamás, az Aquaprofit Zrt., illetve a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara magyar-kínai tagozatának elnöke mondta lapunknak annak kapcsán, hogy az Aquaprofit, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara, a kantoni Sun-Yat Sen Egyetem Földtudományi és Geomérnöki Kara, valamint a Shenzhen Deep Eco Ltd. a hónap elején ötéves együttműködési megállapodást írt alá. Az együttműködés kiterjed a közös szakmai munkára a felszín alatti vízbázisok tanulmányozása és modellezése, a felszín alatti ivóvíz feltárási és hasznosítási technológiák, a vízbázisok védelme és monitoring technológiák, a geotermikus források, valamint a termálvizek feltárási és hasznosítási technológiái területére.

Fotó: Aquaprofit

– Kína mérföldkőhöz érkezett, mert az eddigi komoly, 10 százalék körüli gazdasági növekedést feladva, már jelentős összegeket kell fordítania az országnak a nem megtérülő vízgazdálkodási beruházásokra is – hallottuk Nádasi Tamástól.

– A nagyvárosok olyan ütemben fejlődnek, hogy egyre inkább úgy tűnik: rövid távon sem lehet megnyugtató módon biztosítani a vízellátásukat; már most is vannak olyan városok, ahova 3-400 kilométerről, csővezetéken, csatornákon szállítják az ivóvizet. Ráadásul a környezetvédelemre sem fordítottak akkora figyelmet, mint a fejlett nyugati államok, a gazdaság gyors fejlődésével a természeti kincsek védelme nem tartott lépést. Viszont most indul a 13. ötéves terv Kínában, és az ország a zöld arcát akarja mutatni a világnak. Viszont most indul a 13. ötéves terv Kínában, és az ország a zöld arcát akarja mutatni a világnak. Nádasi Tamás azt mondta: az elképzelések szerint a növekedés 1-2 százalékának megfelelő összeget fordítanának ilyen, „zöld” célokra, köztük vízkezelésre, a felszín alatti vizek feltárására és fogyaszthatóvá tételére. Jelenleg ugyanis kizárólag a felszín feletti vizeket hasznosítják, ezért előbbiben a magyar cégeknek nagy szerep juthat.

– Azt gondolom, nekünk, egyébként egymással konkuráló vállalkozásoknak együtt kell működnünk, hogy a kínai piacból a legtöbbet hozhassuk ki. Hihetetlen méretű piacról van szó, ami nekik elenyésző, nekünk viszont évekre munkát adhat – szögezte le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!