Hírek

2016.03.25. 18:51

A keszthelyi Riviérán őrzik a régi fajtákat

Gyenesdiás – Elméleti előadás után a résztvevők gyakorlati bemutatón is megismerhették a gyümölcsoltás fortélyait. A községben harmadik alkalommal rendeztek szakmai programot Gyümölcsoltó Boldogasszony Napján.

Keszey Ágnes

Míg a diási településrészen a szőlő, a gyenesi területeken a gyümölcsösök voltak jellemzőek egykoron. Egy közel százötven éves kataszter kilencezer fáról tett említést. A leírások szerint som, különböző berkenyék, fehér cseresznye, többféle kajszi, körte, alma, őszibarack, szilvafélék tartoztak a jellemző gyümölcsfák közé.

– Azóta beépült Gyenesdiás: a felhagyott kertek, a megritkult fák ráébresztettek bennünket: ha nem szedünk oltóanyagokat, szemzőrügyet, akkor ezek az értékek elvesznek – idézte fel Gál Lajos polgármester.

Partics Gyula cserszegtomaji őstermelő tartott bemutatót: az oltást Gál Marcell is érdeklődéssel figyelte

A településen ezért rendeznek szakmai programot már hagyományosan Gyümölcsoltó Boldogasszony napján.

– Tündérkertet is alapítottunk, de ráébredtünk: jobb, ha az egész települést hirdetjük Tündérkertté. Ha mindenki elviszi haza az oltványokat, a ritkaságokat, akkor ő maga locsolhatja, metszegetheti, ápolhatja, gondozhatja, vigyázhat rá. Fontos, hogy a gyerekeinknek fát ültessünk, a hagyományainkat őrizzük, védjük. Ebben a szellemiségben rendeztük meg ezt a napot – szólt a program céljairól a településvezető. Napjainkban a beépült Balaton-parti részek kivételével a település hegylábi területin is egyre több a fa.

– Az ősi mandulák és diók jelen vannak és kajszi is terem. A "keszthelyi Riviéra" területén vagyunk – Cholnoky Jenő földrajztudós leiratából való e név – mely hamarabb melegszik fel, mint a táj többi része, ez kedvez e növényeknek. Jellemzőek még a szilvák, ringlófélék. Mindig kérjük, hogy a gyümölcsoltó napra mindenki hozzon oltóvesszőt, vadalanyt: a zalai tájból megjelent a hébérkörte és a bőralmák is – színesítjük a község palettáját- mondta a polgármester.

Az oltási módszerekkel előadáson és bemutatón is ismerkedhettek az érdeklődők, akiket magbörze is várt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!