Hírek

2014.12.18. 18:35

A kihajított, elütött kiskutya gyógyulására gyűjtenek

Pakod – Manó még csak hat hetes, de rövid élete során már megjárta a poklok poklát. „Gazdái” kihajították egy mozgó autóból, egy másik kocsi pedig keresztülment rajta. Egyik sofőr sem állt meg.

Varga Lívia

– A kiskutya magatehetetlenül feküdt az úttesten, férjem a karjaiban hozta be a házba – meséli Szalay Csabáné. – Hatalmas fájdalmai voltak, így azonnal elindultunk vele az állatorvoshoz, majd a szombathelyi állatklinikára, ahol megállapították, hogy mindkét combcsontja és hátsó lábszárcsontjai is eltörtek, de van esélye a felépülésre. A műtét viszont nagyon sokba kerül, így lányunk, Krisztina a Facebookon kért segítséget.

Szalay Krisztina és Manó. Az elgázolt kiskutya otthont keres és szerető gazdira vár
Fotó: Katona Tibor

Erre a bejegyzésre figyelt fel Igaz Klaudia, a Zala Megyei Állatvédelmi Járőrszolgálat vezetője, és segítséget ajánlott. Állatorvosuk tegnap délután megvizsgálta a kiskutyát, és vállalta, hogy ma megműti. A beavatkozás, mivel nagyon fiatal kutyáról van szó, rendkívül veszélyes, egyrészt a sok, köztük több szilánkos törés, másrészt az altatás miatt. A költségeket a járőrszolgálat vállalja át.

– Egy védtelen kiskutya élete a tét, segítenünk kell, erőnkön felül is – szögezi le Klaudia, hozzátéve: aki bármilyen információval rendelkezik az esetről, jelezze azt az állatvédelmi járőrszolgálatnál, szeretnék ugyanis megtalálni az eredeti gazdát.

– Valószínűleg egy zsákból dobták ki, mivel este, amikor próbáltam betakargatni, a pokróc láttán nagyon megijedt és iszonyatos sírásba kezdett – meséli Szalay Csabáné.

A családhoz egyébként tegnapelőtt egy kiscica is betévedt, és kutyáikat is mind úgy fogadták be, Bobit például azért, mert agyon akarták ütni.

Közben Manó, az aprócska, derékig begipszelt kiskutya maga után húzva magatehetetlen hátsó felét, odakúszik a konyhaasztalhoz, és beleszólva a beszélgetésbe, halkan nyüszögni kezd. Mikor Krisztina ölbe veszi, azonnal megnyugszik.

– Fájdalmai az erős gyógyszereknek köszönhetően hál' Isten most nincsenek, nagy szüksége van azonban a figyelemre és a babusgatásra, amiben valószínűleg sosem volt része – mondja Krisztina. – Az állatorvos szerint rendkívül alultáplált, valószínűleg az anyatejen kívül mást még sosem evett. Nagyon féltjük a műtéttől, de abban bízunk, hogy hatalmas élni akarása túlsegíti ezen a krízisen.

Megtartani azonban nem tudják a kiskutyát, mert Krisztina januártól Ausztriában dolgozik majd, így várjuk azok jelentkezését, akik akár ideiglenesen, akár végleg befogadnák. Manó kislány, és az állatorvos szerint közepes termetű kutya lesz belőle.

Amennyiben hozzá tudnak járulni a műtét és a kezelések költségeihez, kérjük, felajánlásaikat a kiemelésben látható számlaszámra küldjék. Utaláskor a címzett a Pannon Lapok Társasága Kft. legyen, a közlemény pedig: Adomány. December 22-én délig várjuk a felajánlásokat. Köszönjük, ha segítenek!

Jegyzet:

A hat hetes Manót zsákba dugták, és mintha csak a krumplit öntenék ki, kihajították a mozgó autóból az útra. Az aprócska kutya alighogy földet ért, egy másik kocsi keresztülgázolt rajta. Egy szerető kéz azonban érte nyúlt, átkulcsolta a magatehetetlen kis testet, amelyben a hatalmas fájdalom ellenére is mindvégig ott lüktetett az élni akarás. S reméljük, minden eddiginél erősebben ott lüktet akkor is, amikor megműtik a sérült lábacskákat. Belenézve a melegbarna szemekbe, biztos vagyok abban, hogy sikerülni fog, ennek a kiskutyának ugyanis a sok rossz ellenére is csak egyetlen célja van: egy szerető gazdinak ajándékozni a szívét...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!