Hírek

2013.03.08. 13:08

A kivimetszés ideje is eljött

Zala - Megyénkben is egyre több helyen megél néhány mediterrán gyümölcsfajta. Védettebb helyeken a füge, a kivi számára teljesen megfelelőek a zalai klimatikus viszonyok.

Hajdu Péter

Több helyen látni már kertekben a kivit, ami tulajdonképpen egy kúszónövény. Harcz Endre, a Fügeliget Kft. ügyvezetője, mint már korábban írtunk róla, társaival Tormaföldén fügeültetvényt, Becsehelyen pedig kiviültetvényt gondoz. Érdeklődésünkre elmondta, Tormaföldén a fügeültetvényben és Becsehelyen a kiviföldön a növények jól teleltek, fagykár nem keletkezett bennük, noha -8-10 fok volt a legalacsonyabb hőmérsékleti érték mind a két ültetvényben. Idén év elején pedig a bő csapadék telítette a talajt, erőteljes növekedést várnak.

Mivel itt a metszés ideje, s egyre sürgetőbb e munka elvégzése, a kivi metszésére hívta fel a figyelmet munkatársával, Varga János letenyei mediterrán gyümölcsökkel foglalkozó szakemberrel együtt. Ugyanis, mint elmondták, a megyében látott, s már megmetszett fákon nagyon sok metszési hibát fedeztek fel, sőt, a hibák a jellemzőek.

Az ilyen új hajtást meg kell hagyni, mutatja Harcz Endre

- A kivinél a szokásos hibát tapasztaljuk, ami abban nyilvánul meg, hogy a termővesszőket lecsonkolják. Fontos tudnivaló, hogy a kivi a terméseit a teljes szálvesszőn, annak is vége felőli részén hozza. Ha ezt a részt levágjuk, vagy nem lesz termésünk, vagy összehasonlíthatatlanul kevesebb, mint amennyi lehetne. A tavalyi évben kifejlődött szálvesszőket meg kell hagyni egészben. Ha már korábban termőre fordult kiviről van szó, amin termés is volt, a metszés csak a letermett vesszők eltávolításából áll - közölte Harcz Endre.

Mivel a másik mediterrán növénnyel is egyre többen próbálkoznak, Varga János hozzátette, a fügéről sem szabad az ágvégeket levágni, mert úgy a leendő termést vágjuk le.

Hozzátették, a többi gyümölcstermőt illetően a legsúlyosabb metszési hibák az almaféléknél tapasztalhatók.

- Gyakran látunk megmetszett almafát, amelyről gyakorlatilag minden termő részt levágtak. Ezek a hajtások csúcsán fejlesztenek virágrügyet, ráadásul a másodéves képződményeken, így a hajtásvégek eltávolítása egyenlő a leendő termések eltávolításával.

Tanácsként elmondta, egészen más típusú metszést igényelnek a fiatal, kinevelés alatt lévő növények, és a már termő fák. A kinevelés alatt lévők metszése jellemzően hajtásválogatással kell, hogy történjék, a vázat képező ágak egészben hagyása mellett. Tehát a fiatal fáknál a helyes koronaforma kialakítására kell törekedni. A metszés nem azt jelenti (mint amit legtöbbször tapasztalunk), hogy bármilyen korú növény minden hajtását visszavágjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!