Hírek

2016.03.29. 06:57

A kockásliliomot fantasztikus túlélőképesség jellemzi

Zalaegerszeg – A Zala és a Kerka mentének ártéri rétjein ezekben a napokban virágzik a (kockás) kotuliliom. A védett, idén idehaza az év vadvirága címet viselő faj tekintetében megyénk igazi nagyhatalomnak számít.

Varga Andor

Óvári Miklós zalaegerszegi természetvédő, botanikus 1998 óta minden évben felmérte a liliom zalai elterjedését. Azt mondja: a megyében sok-sok millió tő van ebből a virágból, és az elmúlt évek tapasztalatai szerint az állomány stabilnak tekinthető. Ezen kívül azonban hazánkban csak a Nyírségben van számottevő mennyiség belőle. Határainkon túl pedig sok helyütt ennél is rosszabb a helyzet: a hírek szerint Csehországból és Hollandiából kiveszett, de Ausztriában és Szlovéniában is csak nehezen lehet már megtalálni.

– A kockásliliom az egész északi féltekén elterjedt, Kaliforniától Kínáig mindenütt ismerik – mesélte Óvári Miklós. – Nagyon változatos nemzetség, mely 145 fajt foglal magában. Nagyon érdekes áttekinteni, milyen neveket kapott a különböző országokban. A kotu elnevezés nálunk a tőzegre és a vizes élőhelyre utal. A németek a kockák miatt sakkvirágnak hívják, Angliában szintén a mintái miatt ismerik leprás liliomként. De nevezik kígyófejnek is – a virág alakja, illetve a szélben tapasztalható ringó mozgása miatt.

Kotuliliomok Zalaszentgrót térségéből. Fotó: Óvári Miklós

A világon a vízfolyások segítségével terjedt el hegyvidékekről, Zalába is így jutott el. Ismernek 1930-as, egy vasúti tiszttől származó publikációt, amely szerint a virág Rédics térségében is nyílt, ám itt ma már nem található meg. Bagodtól nyugatra teljesen eltűnt, ez minden bizonnyal a TSZ-idők „túlságosan intenzív" rétművelésének következménye.

– Hogy ilyen sok van belőle, az fantasztikus túlélőképességének köszönhető – mondta a szakember, emlékeztetve egy salomvári esetre. Az ezredfordulón az itteni Zala-rét egy darabján illegálisan kiszántották a védett növényt, mely az eltelt 15 év alatt „visszatért" az azóta nem bolygatott területre: ránézésre már nem látszik, hogy az itteni állomány milyen kataklizmán esett át. Mert: – Hagymái a felforgatott földben több évet átvészeltek, míg újra elérték a felszínt és ismét nyílni kezdtek. A mesés vitalitáshoz tartozik az a jellemző is, hogy az első kaszálás idejére ez a virág már magot érlel, amit aztán a különféle réti munkák során az ember segít széthordani.

Bízhatunk benne: még sokáig velünk marad ez a különleges természeti érték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!