Hírek

2017.07.23. 19:35

A Kohl-temetés titkai

BUDAPEST Az Európai Bizottság elnöke akadályozhatta meg, hogy Orbán Viktor beszédet mondjon Helmut Kohl temetésén, viszont a kancellár családja továbbra is ragaszkodott a magyar kormányfőhöz.

Mediaworks-összeállítás

Orbán volt az egyetlen politikus, aki meghívást kapott a szűk körű családi búcsúztatásra, ahol elmondhatta a beszédét.

2017. június 16-án hunyt el Helmut Kohl volt német kancellár, akit Németország újraegyesítésének érdekében végzett tevékenysége miatt a német egység atyának is szokás nevezni. Európa egyik legtekintélyesebb államférfiját két héttel később, július elsején temették el. Ő lett az első politikus, akitől nem nemzeti, hanem európai uniós szintű gyászszertartáson vettek végső búcsút Strasbourgban.

Az egykori német kancellár özvegye azt szerette volna, hogy a magyar miniszterelnök is búcsúbeszédet mondjon, viszont Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke személyesen akadályozhatta meg, hogy a magyar miniszterelnök elmondhassa beszédét a temetésen - írja szombati számában a Magyar Idők.

Kohl özvegye, Maike Kohl-Richter személyesen ismeri Orbán Viktort, legutóbb akkor találkoztak, amikor tavaly tavasszal a magyar miniszterelnök Balog Zoltán kíséretében meglátogatta őket ludwigshafen-oggersheimi otthonukban. A találkozó során a két politikus egy hullámhosszon volt a menekültkérdés kapcsán abban, hogy Európa nem lehet a világban szükséget szenvedő emberek millióinak új hazája, és ennek az ellenkezőjét a kereszténységre való hivatkozással sem lehet levezetni. Ezért Európának az érintett régiókban kell segítséget nyújtania, hogy minél több ember előtt saját hazájában nyíljanak meg a kilátások.

A látogatás végül történelminek bizonyult, hiszen ez volt az utolsó eset, hogy Helmut Kohl hivatalban lévő politikust fogadott. 1998-ban is járt Orbán Kohlnál, ekkor főleg arról beszélgettek, hogyan érdemes kereszténydemokrata módon kormányozni. A kancellár politikai ars poeticáját már máskor is megfogalmazta (semmi olyat ne tegyél a közéletben, amitől visszariadnál a magánéletben), de most Kohl a meglehetősen hosszúra nyúlt találkozón részletesen megosztotta a magyar miniszterelnökkel a saját politikai testamentumát.

Daniel Biskup által közreadott kép, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök meglátogatja Helmut Kohl volt német kancellárt (j) oggersheimi otthonában 2016. április 19-én Fotó: MTI/EPA/Daniel Biskup

Július 1-jén, a speyeri katedrálisban tartott halotti mise után a dóm előtti téren katonai búcsúceremóniát tartott a Bundeswehr díszegysége, és ezzel véget ért Helmut Kohl búcsúztatásának nyilvános része. A család ragaszkodott hozzá, hogy a "szűk családi és baráti körben" zajló temetési szertartáson közéleti szereplők ne vegyenek részt, kivéve Orbán Viktort, akiért az özvegy elsötétített üvegű autót küldött. Mikor Maike arra kérte, hogy mondjon pár szót, a magyar miniszterelnök fennhangon, magyarul imádkozni kezdett, és elmondta a Miatyánkot.

Este Kohl kedvenc fogadójában gyűltek össze a gyászolók, sorra beszéltek a mikrofonnál Kohl régi civil ismerősei, még az orvosa is, majd az özvegy egyszer csak felszólította a magyar miniszterelnököt, hogy mondja el azt a beszédét, amelyet Strasbourgban nem mondhatott el.

Orbán Viktor a magyarok és németek között meglévő sajátos, racionálisan meghatározhatatlan szimpátiáról, illetve a kereszténység manapság is Európa-mentő erejéről beszélt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!