Hírek

2016.10.20. 18:15

A konyhásoké lett a feketeleves - Hónapokig nem fizettek járulékot a kanizsai közétkeztetésben dolgozók után

Nagykanizsa - Hónapokig nem fizetett járulékot a közétkeztetésben dolgozók után az a cég, amely korábban foglalkoztatta a konyhai alkalmazottakat. A dologra akkor derült fény, mikor valaki nyugdíjba akart menni.

Pásztor András

Valami bűzlik a nagykanizsai közétkeztetésben. Nem, nem az ételek minőségével, állagával van gond, sokkal inkább a dolgozók helyzetével. Mint az nemrég ugyanis kiderült: a konyhai dolgozók után hónapokig nem fizettek járulékokat.

- A dologra akkor derült fény, amikor az egyik konyhai dolgozó - 40 évnyi munkaviszony után - nyugdíjba akart menni, ám a nyugdíjbiztosítónál közölték vele, hogy tavaly augusztustól idén májusig senki sem fizette utána a járulékot - tudtuk meg az egyik dolgozótól, aki elárulta: a fenti időszakban az őket foglalkoztató cég sokakkal így járt el, noha bérükből levonták a járulékokat.

Az érintett cég - a Kisschefworld Kft. - ellen már vizsgálatot kezdeményezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, melynek adatbázisából tudható: a be nem jelentett alkalmazottakat foglalkoztatók listáján is szerepel.

Lapunk úgy tudja: a kanizsai munkavállalókat az ügy kapcsán már többször is kihallgatta a NAV.

A konyhai dolgozók éppen úgy nem voltak láthatók a nyugdíjrendszerben, ahogy képünkön sem. Több hónapjuk veszett így el (Fotó:Szakony Attila)

- Az ügy ennél persze sokkal bonyolultabb - magyarázta dr. Fodor Csaba, az MSZP városi képviselője, aki a közgyűlést már a múlt hónapban tájékoztatta a történtekről. - Mint ismeretes: a kanizsai önkormányzat 2012 szeptemberében bízta meg a budapesti székhelyű Pensio Kft.-t a városi közétkeztetés működtetésével, amelynek eredményeként az önkormányzat által foglalkoztatott konyhai dolgozók is átkerültek a céghez.

Dr. Fodor Csaba szerint az önkormányzat és a cég közötti szerződésben rögzítették, hogy minden komolyabb változásról, például alvállalkozók bevonásáról is tájékoztatni kell a városvezetést. Ehhez képest a Pensio Kft. már 2013 januárjában egy másik cégnek - a Konyhaüzemeltetési Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-nek - „adta tovább” a dolgozókat.

Mint az a cégkivonatból kiderült: a fenti társaság fő tevékenysége ugyan a vendéglátás, ám a melléktevékenységek között szinte kivétel nélkül építészettel összefüggő profilok szerepelnek, így például vakolás, bontás, festés, üvegezés, tetőfedés, út- és autópályaépítés.

- A kanizsai konyhai dolgozókat csupán egy évig foglalkoztatta a fenti társaság, a munkavállalók ugyanis 2014 decemberében a Morotva Kft.-hez kerültek, melynek ügyvezetője egy romániai lakcímmel rendelkező férfi.

A cégről emellett annyi tudható, hogy a NAV a múlt év végén végrehajtást indított ellene.

Erről persze mit sem tudhattak a kanizsai konyhai dolgozók, miután 2015 augusztusában már egy másik cég, a Kisschefworld Kft. alkalmazásában álltak. Ezt a gazdasági társaságot egyébként alig egy nappal korábban jegyezték csak be, de 2016 nyarán már a NAV is vizsgálatot indított a cég ellen, ahogy azt cikkünk elején már jeleztük.

- A kanizsai dolgozókat 2016 nyarán már megint másik cég foglalkoztatta, visszakerültek a Konyhaüzemeltetési Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-hez - folytatta a szövevényes „munkaerő-tologatás” részletezését dr. Fodor Csaba képviselő, aki szerint erős a gyanú, hogy komoly „csalás” húzódik meg a háttérben, aminek a nagykanizsai munkavállalók is áldozatul estek.

A kanizsai képviselő szerint ebben a történetben az önkormányzatnak is van felelőssége, hiszen a konyhai dolgozókat a biztos önkormányzati közegből a bizonytalan piaci szférába „lökték át”, melynek most ez lett az eredménye.

- A történtek után az lenne a minimum, ha az önkormányzat már most határozna arról, hogy a Pensio Kft. jövőre lejáró szerződését semmi esetre sem hosszabbítja meg - hangsúlyozta a képviselő.

Az ügy kapcsán Dénes Sándor polgármestert is megkérdeztük, aki elmondta: a Pensio Kft. nem jelezte az önkormányzatnak hogy másik cég, illetve cégek vették át a kanizsai konyhai dolgozókat. A város vezetője ugyanakkor azt is hozzátette: neki semmiféle problémát nem jeleztek a dolgozók, ő maga is a közgyűlésen hallott először a járulékok be nem fizetéséről.

- Hivatalos levélben kértem tájékoztatást az önkormányzattal szerződésben álló Pensio Kft.-től, ám ez idáig nem reagált a cég, pedig nagyon szeretnék tisztán látni ez ügyben - mondta Dénes Sándor polgármester.

Az ügy kapcsán megkerestük a Pensio Kft.-t is. Többszöri levélváltást követően válaszolt kérdéseinkre a cég ügyvezetője, Oriskó Ferencné. Mint írta: az üzemeltetés kiszervezését gazdasági okok indokolták, amire egyébként a Munka Törvénykönyve (munkaügyi jogutódlás) és a Közbeszerzési Törvény 40. § 1.b pontja is lehetőséget biztosít. Az alvállalkozó közreműködése nem érte el a szolgáltatás értékének tíz százalékát.

- Cégük a közbeszerzési szerződés kezdete óta a jogszabályok és a szerződés szerint jár el - válaszolta az ügyvezető, aki hangsúlyozta: valamennyi konyhai dolgozót tájékoztatták az alvállalkozó bevonásáról, amit a munkavállalók írásos nyilatkozatukkal tudomásul is vettek. A dolgozókat a munkajogi jogutódlásból eredően nem érte kár.

A Pensio Kft. ügyvezetője azt is jelezte levelében, hogy nem volt és most sincs tudomásuk arról, hogy az alvállalkozó bejelentette-e a dolgozókat és fizetett-e utánuk járulékot. A korábbi munkáltató önálló gazdasági egység, a járulékfizetés ügyében nem a fővállalkozóval, hanem a tb-vel áll kapcsolatban.

A Pensio Kft. leveléből az is kiderül, hogy az érintett alvállalkozóval már megszüntették kapcsolatukat, és a közelmúltban ismét munkaviszonyt létesítettek a nagykanizsai dolgozókkal.

- Az alvállalkozó - előttünk ismeretlen oknál fogva - gazdaságilag ellehetetlenült, és hogy eleget tehessünk az intézmények felé fennálló ellátási kötelezettségeinknek, vettük vissza a korábban kiszervezett üzemeltetést - folytatta az ügyvezető, aki hangsúlyozta: mivel a Pensio Kft.-nek sem a NAV, sem a tb felé nincs tartozása, illetve elmarasztalása, ezért semmilyen jóvátételt vagy kártérítést nem fizet a munkavállalóknak.

Az ügyvezető végezetül felhívta szerkesztőségünk figyelmét arra, hogy egyetlen gazdasági társaságot sem lehet egy másik cég magatartása miatt felelősségre vonni.

A kanizsai konyhai dolgozók között természetesen hatalmas a felháborodás, ám az állásuk elvesztése iránti félelem még ennél is nagyobb.

- Azt mondták, örüljünk, hogy visszavesznek minket, s nem tehetnek róla, hogy kihasznált bennünket a korábbi foglalkoztató - mesélték a dolgozók, akik állították, hogy az elmúlt négy évben őket foglalkoztató cégekről minimális információval rendelkeztek, sokszor még az adott társaság ügyvezetőjével sem találkoztak, csupán az orruk elé dugott szerződéseket írták alá.

A konyhai dolgozókat ezek után már csak az érdekli, mi lesz az „ellopott” kilenc hónapjukkal, s ki fogja nekik jóváírni ezen időszakot. Arról már nem is beszélve, hogy hová tűnt a fizetésükből levonásra került járulék összege...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!