Hírek

2016.08.26. 11:35

A kormány támogatja a Zala megyei kórház fejlesztését

Zalaegerszeg - A magyar állam által biztosított forrásból, mintegy 1,7 milliárd forintból folytatódhat a Zala Megyei Szent Rafael Kórház februárban leállt nagyberuházása.

Magyar Hajnalka

A fejleményt Vigh László országgyűlési képviselő jelentette be pénteken sajtótájékoztató keretében a kórház udvarán. Mint elmondta, immár a közlönyben is megjelent, hogy a megyei kórház további fejlesztése zöld utat kapott, s e célra 1,7 milliárd forintot biztosít az állam. Mint ismeretes 2014-ben uniós forrásból mintegy 5,5 milliárd forintos beruházás indult, amely az infrastruktúra fejlesztését, valamint a Kardiológiai és Szívsebészeti Centrum kialakítását célozta. Az új blokk megépült, a munkálatok mintegy 85 százaléka befejeződött, ám az úgynevezett zöld épület rekonstrukciója félbemaradt, a vállalkozók levonultak. Így azonban a Pózváról beköltöztetni kívánt osztályok - onkológia, pulmonológia, kardiológiai rehabilitáció - nem tudják elfoglalni tervezett helyüket.

Vigh László az elkészült új blokk és a befejezésre váró zöld épület csatlakozása előtt

Vigh László a fejlesztés befejezésének fontossága mellett érvelve elmondta, az 1023 ágyas kórházban évente 900 ezer ember fordul meg, 40 ezer fekvőbeteget ápolnak, évente 10 ezer műtéti beavatkozást végeznek el. Mindehhez 1909 dolgozó - köztük 300 orvos és 534 szakdolgozó - nyújt segítséget. A kórházi fejlesztésre eddig is jelentős összegeket fordítottak, az új blokk mintegy 4 milliárdból készült el, kétszer 500 millió forint érkezett műszerekre, illetve 750 milliós új MR készülékkel gazdagodott az intézmény. Ha a zöld épületre szánt 1,7 milliárdot is hozzávesszük kitűnik, hogy az elmúlt években közel 8 milliárd forintot fordíthattak, illetve fordíthatnak fejlesztésre a kórházban - hangsúlyozta Vigh László.

Az országgyűlési képviselő elmondta, az építkezés befejezése érdekében Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztertől kért segítséget annak júliusi zalai látogatásakor, ennek nyomán született meg a kedvező fordulatot ígérő kormányhatározat. Kiemelte, a munkálatok folytatásának ütemezése nem a helyi erőkön múlik, azt az állam bonyolítja. Az építkezést nem a „finanszírozási nehézségek” miatt levonult eddigi vállalkozó folytatja, így a további munkálatokhoz új közbeszerzési eljárásokat kell kiírni.

Vizit a beköltözésre váró, egyelőre Pózván működő kardiológiai rehabilitációs osztályon

A zöld épületben már megtörtént a tetőszerkezet rendbetétele, s a nyílászárókat is kicserélték, ám az érintett osztályok beköltözéséig még bőven akad teendő. Mindezek végeztével a negyedik szintre költözik majd az onkológia, a harmadikra a tüdőgyógyászat, az első és második szinten pedig a kardiológiai rehabilitáció rendezkedhet be, valamint az új blokkból átnyúlnak a szívsebészet egyes részlegei. Az alagsorban fontos kiszolgáló gépészeti egységek kapnak helyet, az épülethez csatlakozó nyaktagba pedig röntgenek s egyéb diagnosztikai eszközök kerülnek.

Az 5-6 évvel ezelőtt készült eredeti tervekhez képest némi módosulás várható, az orvosszakma változásai nyomán immár praktikusabb megoldások nyerhetnek teret.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!