Hírek

2016.09.30. 17:52

A körtánc összetart - megtelt a Dísz tér az emlőrák elleni küzdelem jegyében

Zalaegerszeg - Rózsaszín virágok és lufik, pislákoló mécsesek, s szakrális zenére körtáncot járó emberek látványa fogadta a járókelőket pénteken kora este a Dísz téren.

Magyar Hajnalka

Itt rendezett ugyanis hangulatos, számos érdeklődőt vonzó összejövetelt a Zala Megyei Szent Rafael Kórház onkológiai osztályát támogató Akarattal és Hittel Alapítvány az emlőrák elleni küzdelem világnapja alkalmából.

Elsőként dr. Máhr Károly, az onkológia osztályvezető főorvosa lépett a mikrofonhoz, s ismertetett szomorú adatokat. A nőknél a daganatos betegségek közül a mellrák szedi a legtöbb áldozatot, évente Magyarországon mintegy 5 ezer nő betegszik meg, s közülük 2 ezret el is veszít a családja. Történik ez annak ellenére, hogy a korai stádiumban felfedezett emlőrák közel 100 százalékban gyógyítható. A főorvos külön szólt a férfiakhoz, felhíva figyelmüket, hogy bátorítsák, ösztönözzék szeretteiket a korai felismerést szolgáló mammográfiás szűrésen való részvételre. Dr. Máhr Károly elmondta, a mellráknál nem azonosítható olyan külső rizikótényező, amit kiiktatva elkerülhetjük a betegség kialakulását, ezért olyan fontos a szűrés. Azt sikerült igazolni, hogy a szülés és a szoptatás, valamint a normál testsúly és a mozgás védő erővel bír, így az életmódunkkal is szolgálhatjuk egészségünket.

Dr. Nagy Gyöngyi, a radiológia osztályvezető főorvosa talpig rózsaszínben jelent meg a rendezvényen.

- Azért vagyunk itt, hogy felhívjuk a nők figyelmét, merjenek eljönni a szűrésre, vegyék a kezükbe a sorsuk irányítását. Mi ehhez élvonalbeli eszközparkkal és kiváló szakemberekkel tudunk hozzájárulni - mondotta. - A mellrák kialakulása az örökletes tényezők miatt a fiatalokat is érintheti, de az igazán veszélyeztetett korosztály a 45-65 év közötti. Magyarországon a térségben elsőként vezették be a mammográfiás szűrést, ami a ma ismert leghatékonyabb módszer a korai felismerés szolgálatában. Nincs semmi más, ami ilyen sikerrel tárná fel a bajt. Éppen ezért elszomorító, hogy a megszólított hölgyeknek mindössze 38-40 százaléka él a lehetőséggel. Ha a nők 80-90 százaléka részt venne a vizsgálaton, felére csökkenhetne a mellrákos halálozás, mint történt az például Svédországban.

Az orvosok szenvedélyes hangú agitációját követően a program ötletgazdája, Dancsné Balogh Kornélia gyógytornász fejtette ki, a női mell mindig is a szépség, az anyaság szimbóluma volt, óvjuk hát minden eszközzel. A program célja a figyelemfelhívás mellett az is, hogy erőt adjanak a kezelés alatt állóknak, bátorságot a tétovázóknak.

A táncot betanító Bakos Márta elmondta, e gyógyító jellegű mozgásmeditációs formát ritkán alkalmazzák nyilvános rendezvényen, de most a cél szolgálatában kivételt tettek. A zene segít, a kör megtart... - invitálta táncra a megjelenteket.

Az Akarattal és Hittel Alapítvány képviseletében a két alapító, Valkó Róbertné és Gosztolainé dr. Böjti Erzsébet örömmel konstatálta, hogy sokan eljöttek a hívó szóra.

- Nem gyűjteni jöttünk, nem anyagi támogatást kérünk - mondták. - Azt szeretnénk, hogy az emberek érezzék át az összetartozás erejét, a gyógyult betegek örömét, az ügyünk fontosságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!