Hírek

2016.07.01. 19:10

A köz szolgálatában - Az állami és közszolgálati tisztviselők napja

Zalaegerszeg - A magyar közszolgálat összes tisztviselőjét Zalából köszöntötte pénteken a szakma ünnepén Lázár János miniszter.

Arany Horváth Zsuzsa

A megyeszékhelyi Art Moziban tartott rendezvényen a közszolgálati és állami tisztviselők 1997 óta ünnepelt napjára több százan gyűltek össze, akiket dr. Sifter Rózsa, Zala megyei kormánymegbízott, Vigh László országgyűlési képviselő és Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter köszöntött, majd az ünnepi műsort követően elismeréseket nyújtottak át a legjobb munkáért.

Lázár János miniszter (jobbra) Zalából köszöntötte a hazai állami és közszférában dolgozókat. Az asztalnál Balaicz Zoltán, Rigó Csaba, Vigh László, dr. Sifter Rózsa, dr. Kovács Zoltán államtitkár, dr. Pál Attila
Fotó: Katona Tibor

Dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott beszédében kiemelte a közszférában dolgozók felkészültségét, a szolgálat iránti elkötelezettségüket, az emberi helytállást, amit az ezekben az években zajló, s 1870 óta legnagyobb közigazgatási átalakítás meg is követel. Zalában hét kormányablakban naponta 1170 ügyfél fordul meg, az 53 ügysegéd 239 településre jut el, hogy az állampolgárok ügyei zökkenőmentesen intéződjenek. A szférában 30 százalékos béremelés lesz e hónapban, mondta a kormánymegbízott, ami hat zalai járás 549 állami alkalmazottját érinti.

Vigh László országgyűlési képviselő arra kérte a jelenlévőket, hogy a nagy állami beruházások lebonyolítását segítsék szakértelmükkel. Lázár János kancelláriaminiszter jelezte, zajlik a magyar állam átalakítása, s ehhez számítanak a köztisztviselők tapasztalatára is. Elmondta, noha 2010 fordulópont volt az ország életében, a jelenlegi gazdasági mutatók jelzik, még nem ment végbe teljes egészében a kívánatos gazdasági-társadalmi átalakulás. A jogalkotó és a végrehajtó intézményhálózat feladata, hogy a versenyképesség javítása érdekében teremtsen rendezett állami területi közigazgatást, tegye zökkenőmentessé a hétköznapi élet kereteit, biztosítson egyszerű, gyors, könnyen elérhető ügyintézést az állampolgároknak és a vállalkozásoknak egyaránt. Egy év alatt 5 millió ember fordul elintéznivalóival a 197 járási hivatalban és a kormányablakokban dolgozó 35 ezer munkatárshoz, ez a szám felelősséget ró az ott dolgozókra. A kormány felelőssége pedig az, hogy visszahozza az állami tisztviselői kar presztízsét, anyagi megbecsültségét.

Az ünnepség végén dr. Petrovics Zsolt földhivatali dolgozó, dr. Tószegi Sándor állatorvos, Miklai Gyuláné kormányablaki ügyintéző,Sótonyi Ingrid számviteli referens, Tóth Noémi szakügyintéző és Zsombokné Birer Gyöngyi vehetett át elismerést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!