Hírek

2015.12.15. 18:41

A közvetlen brüsszeli források lehívását segíti a kormány

Míg az előző uniós ciklusban 9-10 milliárd forint közvetlen brüsszeli forrást hívott le Magyarország, a mostani, 2020-ig tartó hétéves fejlesztési periódusban 150-250 milliárd forint megszerzése a cél.

Varga Lívia

– A direkt uniós források a megfelelő nyelvismeret és az információhiány miatt az előző ciklusban kevés figyelmet kaptak, amin változtatni szeretnénk – szögezte le Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter hétfőn, az Edelmann Hungary Packaging Zrt. nyomdaberuházásának helyszíni bejárásán.

Ezért, vagyis, hogy a magyar érdeklődők számára elérhetővé tegye a közvetlen brüsszeli forrásokat, hozta létre a kormány 2014-ben a Nemzeti Fejlesztési Központot. A szervezet egy ebből a célból indított honlapon a brüsszeli pályázatok megjelenésétől számítva 24 órán belül magyarul is közzéteszi a kiírásokat, és végigvezeti a pályázókat a folyamaton. S emellett – egy másik honlapon – közzéteszik a megvalósult projekteket is.

Seszták Miklós: – A magyar gazdaság az uniós átlagnál gyorsabb ütemben fejlődik, idén három  százalék körüli lesz bővülés. Fotó: Pezzetta Umberto

A 2014-20 közötti uniós ciklusban több mint 130 milliárd euró értékű közvetlen forrás nyílik meg évente több mint félezer pályázatban. Az állami szervek, háttérintézmények, civil szervezetek, alapítványok, cégek és önkormányzatok által elnyerhető támogatások főként a kutatás-fejlesztés, az innováció, az oktatás, a közlekedés, a környezetvédelem és az energetika területein hasznosulhatnak.

A miniszter jelezte: a kormányzat célja egy olyan profitábilis vállalkozói kultúra kiépülésének ösztönzése, amelynek hajtóereje a fejlődés iránti igény.

– Azt szeretnénk, ha a hazai kis- és középvállalati szektor képviselői tudnák, éreznék, amennyiben életképes, megalapozott terveket dolgoznak ki, a kormány melléjük áll, ahogy tette ezt az Edelmann esetében is – emelte ki Seszták Miklós.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter napokban tett bejelentését idézve pedig elmondta: az államháztartás idén a vártnál jobban teljesített. A GDP-arányos hiány 2,4 százalék alatt marad, mindez úgy, hogy a tavalyi 3,7 százalékos növekedés után ebben az évben is 3 százalék körül alakul a magyar gazdaság bővülése, ami jóval az uniós fejlődési ütem fölött van.

– Növekvő exportteljesítményünk, a javuló foglalkoztatottság és a vállalkozások, valamint a háztartások csökkenő terhei mind-mind arról tanúskodnak, hogy a magyar reformok működnek – hangsúlyozta a politikus, hozzátéve: ezeken az alapokon veszünk startot a 2020-ig tartó uniós fejlesztési ciklushoz, amelynek legfőbb nyertesei éppen a kis- és középvállalkozások lesznek, hiszen a rendelkezésre álló források mintegy harmada hozzájuk kerül.

Seszták Miklós egerszegi kötődéséről is szólt, elárulva: 1988-89-ben itt volt katona. Az akkorinál, jegyezte meg, ma már sokkal szívesebben jár a zalai megyeszékhelyre...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!