Hírek

2017.07.24. 10:34

A kutyusok hűséges barátok és a lelkünknek is jót tesznek

A kutya az ember legjobb barátja, szokták mondani. Főleg, ha terápiás tehetnénk hozzá. A napokban életmód-táborra került sor a településen a speciális négylábúakkal.

Horváth-Balogh Attila

A Mancsra Fel gyermek-életmód táborban a nebulók nem csak a terápiás kutyusokkal, Bodzával, Dorkával és Zarával (utóbbi kettő még „tanuló” terápiás kutya) köthettek barátságot, de táncolhattak, kirándulhattak, kézműveskedhettek és jógázhattak is.

- Ez az első terápiás kutyás gyermek-életmód táborunk és a kolléganőmmel, Varga Petra pedagógussal az a célunk, hogy a gyerekek testileg, lelkileg és szellemileg is jól érezzék magukat - bocsátotta előre Nagy Kata pedagógus, a tábor egyik szervezője.

- Balett, modern tánc, indiai tánc, hastánc, jóga, a fiúknak pedig önvédelmi oktatás, sport jelenti a testi vonatkozást. A lelkit, szellemit a jóga, a gyermekrelax - mely során úgynevezett gyógyító mesékkel igyekszünk traumákat, illetve félelmeket feloldani, ebben tudnak segítséget nyújtani a terápiás kutyusok. Fontosnak tartjuk továbbá, hogy a gyerekek közösséggé kovácsolódjanak.

A kutyusok és a gyerekek a szakemberekkel: Kánnár Annamária, Kovács Ákos, Varga Petra, Klinger Emma, Kóbor Rebeka, Nagy Kata és Hóbár Zoárd   Fotó: A szerző

A másik szervező, Varga Petra elárulta: tapasztalataik szerint sok gyerek fél az ebektől, ezt a fajta szorongást is lehet oldani a terápiás kutyákkal. Habár Dorka és Zara még tanuló terápiás négylábú, hiszen egy vizsgát még abszolválniuk kell, már most is nagyon okos és ügyes dolgokat képesek művelni a gazdik vezényszavaira.

- A négylábúak ezotériás oldalát szeretnénk megmutatni, azt, hogy a kutyák nem feltétlenül csak harapnak és ugrálnak, hanem segíthetik is a mindennapjainkat, mint például egy vakvezető kutya - magyarázta Petra - Zara, Bodza és Dorka, a három labrador retriever a gyerekek napjait teszik színesebbé, gátlást, félelmet oldanak, s nagyon sok játék, verseny van velük. Ezen kívül természetesen, a gyerekekkel megismertetjük a felelős kutyatartás követelményeit is. Nyilván, ezt szintén játékos formában tesszük.

A 9 éves nagykanizsai Kóbor Rebeka nagyon jól érezte magát a táborban.

- A legjobb a kutyusokkal foglalkozni, én nagyon szeretem őket, de nekünk otthon csak cicánk van - mondta kicsit szomorúan -Remélem, egyszer én is kapok egy olyan szép, fekete kutyust, amilyen Katáé

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!