Hírek

2017.02.13. 17:29

A lángoló szerelmet táplálni kell

Nagykanizsa - A szerelmesek a párjukkal ünnepelnek, míg az egyedülállók nevetnek a Valentin-nap körüli, szerintük indokolatlan felhajtáson.

Benedek Bálint

Pelesz Pelbárt és Bali Laura a nagykanizsai Erzsébet téren randevúztak, néhány érintés s egy puszi valósággal elemelte őket a talajtól.

- Négy éve, két hónapja és hét napja lángol már a szerelmünk - mondta a szerelmespár 22 éves hölgy tagja, Laura. - Figyelek a részletekre, nekünk nagyon fontosak a dátumok, az évfordulók, ezért az eddig együtt töltött Bálint-napokon is megleptük egymást valami aprósággal.

Pelbárt először gólyaként a Mező-gimnáziumban pillantotta meg a nála két évvel idősebb Laurát. Éppen ezért a fiú kezdetben félénk volt, nehezen mert közeledni, de végül négy hónap után elhívta randevúzni a lányt. Sokat segített a közös baráti társaság, mely még közelebb hozta a fiatalokat, akik már hosszú távra terveznek.

A nagykanizsai egyetemista, Pelesz Perbált barátnőjének, Bali Laurának egy szál vörös rózsával kedveskedett Fotó: Szakony Attila

- Együtt nőttünk fel, imádjuk egymást és a családjaink is jó kapcsolatot ápolnak - mosolygott Laura. - Az idei Bálint-nap annyiban különbözik az eddigiektől, hogy jelentkeztünk a most induló szerelmes kalandtúrára, mely valószínűleg érdekes feladatok elé állít bennünket. Ezt megkoronázandó este romantikus, gyertyafényes vacsorával zárjuk a napot.

Hasonlóan gondolkozik a szerelmesek napjáról Szalai Kata és párja, Varga Tamás. A Zala Szépe 2016 királynője társával az egyetemi tanulmányai miatt Pécsen ünnepel.

- Soha nem tulajdonítottunk túl nagy jelentőséget ennek a napnak, de az biztos, hogy egy kicsit jobban odafigyelünk egymásra - mesélte Kata. - Ezért elképzelhető, hogy beülünk valahova vacsorázni. Épp 22 hónapja vallottunk szerelmet egymásnak, s azóta együtt is élünk, így varázslatosak a hétköznapok.

Varga Tamás és Szalai Kata tekintete mindent elárul. A fiatalok 22 hónapja szerelmesek egymásba Fotó: Szakony Attila

- Már az első pillanattól kezdve világos volt számomra, hogy Kata az ideális nő - folytatta a 26 éves kaposvári Tamás. - A gondolatai, a céltudatossága, az életről alkotott képe tökéletesen passzolt az elképzeléseimhez. Őt minden valószínűség szerint a hozzá hasonló sportos életfelfogásom, valamint a nyugodtságom győzhette meg.

Az egymás iránti tisztelet, a kitartás és az évtizedeken át tartó lángoló szerelem viszont csodákra képes. A 83 éves Fenyvesi Gyula 1956-ban ismerte meg Nemespátrón leendő feleségét, ám az élet úgy hozta, hogy három évig nem találkozhattak.

- Amikor újra megláttam, nem engedtem el, és 1961-ben össze is házasodtunk Eszterrel - mondta a VOKE Kodály művelődési házban működő Vasutas Nyugdíjas Klub tagja. - Év elején megerősítettük a fogadalmunkat, hiszen 55 év után is ugyanolyan szerelmes vagyok, mint legényként.

A férfi úgy érzi, hogy azt a lángoló nagy szerelmet, ami fiatal korban van, nem szabad hagyni kialudni.

- A cserépkályhához tudnám hasonlítani - tette hozzá. - Ha begyújtunk, nagyon lángol, ám egy óra múlva már csak parázs van. Ilyenkor kell a parázsra tenni még egyet, hogy ne aludjon ki. Ugyanígy van a házasságban is.

Az idősek az évfordulókon kívül a Valentin-napot ugyancsak megünneplik. Sőt még a családdal is találkoznak, hisz' az egyik unokájukat Bálintnak hívják.

A megyeszékhelyi Bencze Rebecca sokáig buta amerikai szokásként tekintett a szerelmesek napjára. Amióta spirituális szemszögből látja a világot, ezzel a „kreált ünneppel" is elfogadóbb lett, de a párjával nem tartják.

- Mindig ugyanolyan törődés jár a szerelmemnek, ezen egy nap sem változtathat - tette hozzá a 25 éves hölgy. - Sokak összekeverik a birtoklást a szerelemmel, és sajnos a probléma itt kezdődik...

A kanizsai versmondót, Baj Biankát még csak öt hónapja találta el Ámor nyila, de elmondása szerint ilyen jól eddig sosem célzott. Barátja, Dániel a tenyerén hordozza, s ez alól egyetlen nap sem kivétel.

A Thúry György Szakképző Iskola tanulói közül sokan a pénztárcájuk elleni arcátlan támadásként tekintenek a mai napra.

- A lányok igénylik ilyenkor, hogy a párjuk ajándékkal lepje meg őket, a virágot és az egyéb apró kedvességeket viszont ebben az időszakban tripla áron kínálják - fogalmazott a jelenleg egyedülálló 17 éves Kustánczi Milán.

Az osztálytársának, Richter Dávidnak sincs most barátnője, ő ma öt Bálint nevű haverjával ünnepel.

- Persze, hogy jólesik némi ajándék a szerelmemtől, de nem akarom, hogy költségekbe verje magát - mondta Kománovics Kíra. - Harmadik éve szeretjük egymást, erre a napra meglepett már virággal és vacsorázni is elvitt.

Horváth Tibor hat hónapja szerelmes barátnőjébe, így most az első Valentin-napjukra készülnek. A fiú szerint kedvese nem várja el, hogy ajándékokkal halmozza el, inkább a közösen töltött pillanatokat értékeli.

- Kis meglepetéssel készülök, amit valószínűleg saját kézzel készítek majd el - mosolygott Tibor. - Ez nemcsak egyedi, személyes, de remélem örök emlék is maradhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!