Hírek

2017.02.20. 14:24

A legjobbakat várja a Curie-verseny országos döntője

Nagykanizsa – Az elmúlt hétvégén a Batthyány Lajos Gimnázium adott otthont a Curie Környezetvédelmi Verseny területi döntőjének, melyen taroltak a házigazda intézmény csapatai.

Pásztor András

A Batthyány-gimnázium immár hetedik éve ad otthont a Curie verseny területi döntőjének. Az idén 84 tanuló vett részt a megmérettetésen, érkeztek csapatok Borsfáról és Zalaegerszegről is.

Az általános és középiskolás diákok  változatos feladatokban adhattak számot tudásukról, így például teszteket, keresztrejtvényeket, anagrammákat is meg kellett oldaniuk. A legkedveltebb feladat ezúttal is a kísérlet volt, a listán  cukortartalom, szén-dioxid, keményítő, illetve aszkorbinsav kimutatása szerepelt.

– A feladatlapokat azonnal ki is javította egy tanárokból álló bizottság, így másfél óra elteltével a diákok már az eredményt is tudták – mondta Martonné Pálfalvi Katalin, a verseny szervezője, aki hozzátette: a legjobb öt dolgozatot továbbküldi a bizottság. – Ezeket a munkákat összevetik majd a többi versenyközpont legjobbjaival és így derül ki, hogy végül melyik csapatok jutnak  az országos döntőbe.

A csapatok egyébként a javítás ideje alatt sem unatkoztak, szabadon kísérletezhettek vagy környezetvédelemről szóló filmeket is nézhettek.

Munka közben a zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium egyik csapata. A 12-es évfolyamosok között Molnár Réka Zita (balról), Vigh Dóra Zsuzsanna, Vaspöri Noémi is jól szerepelt Fotó: Gergely Szilárd

A területi döntő eredményhirdetése keretében a kanizsai szervezők mindegyik résztvevő csapatot jutalmazták.

A 3-4-es korcsoportban a borsfai Fekete István Általános Iskola csapata (Somodi Nóra, Kovács Bálint, Feitli Botond) nyert, míg az 5-6-as korcsoportban a kanizsai Batthyány Lajos Gimnázium fiataljai (Lakner Dorina, Szirtes Berta, Zsohár Fanni) végeztek az élen. A 7-8-as évfolyamon holtversenyben szintén a BLG két csapata (Marton Júlia Kata, Mátyás Flóra, Lendvai Kristóf)(Fata Flóra, Orbán Dorina, Sipos Nikolett)  nyert. A 9-10-ik évfolyamosok között is holtverseny alakult ki,  a kanizsai  (Pánczél Bálint, Györei Kristóf, Kele Martin) és az egerszegi (Békési Péter, Holányi Zsófia, Rosta Maya) gimnazisták is az élen végeztek. A 11-12-es korcsoportban pedig a zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium növendékei (Szakonyi Anna, Kovács Petra, Kovács Kristóf) söpörték be az első helyezést.

A szervezőktől megtudtuk: a területi döntőn jó helyezést elért csapatok bizakodhatnak az országos döntőn való részvételben, miután nagyon magas pontszámokat értek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!