Hírek

2017.03.15. 20:45

Az is hős, aki a hétköznapok során áll helyt

Zalalövő - A magyar történelem legtisztább s legigazabb ünnepe volt a márciusi forradalom - mondta ünnepi beszédében dr. Benede Attila, az Emberi Erőforrások minisztériumának helyettes államtitkára Zalalövőn.

Gyuricza Ferenc

A család- és népesedéspolitikáért felelős kormánytisztviselő a Zalalövőn tegnap dél-előtt megtartott városi ünnepségen vett részt. Beszédében kiemelte: a hősiességet többféle módon értelmezhetjük. Nemcsak azt kell hősnek tekinteni, aki kiáll a maga igazáért egy elnyomó külföldi önkényuralmi rendszer ellen - mint tették azt 1848 márciusának bátor férfijai -, de az is hős, aki a hétköznapok során áll helyt, tanít, gyógyít, s dolgozik embertársaiért.

- A hősiességet tehát sokféleképpen lehet értelmezni - magyarázta dr. Benede Attila. - A leggyakoribb értelmezése az, amikor a szabadságharcról beszélünk, amikor az emberben felmerül az a természetes vágy, hogy megőrizze szabadságát, vagy fellázadjon az ellen az iga ellen, amit egy külföldi ország tesz rá.

A helyettes államtitkár beszédében az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hősei közül külön kiemelte András-sy Gyula gróf személyét, azét az államférfiét, akit előbb távollétében halálra ítéltek, ám a kiegyezés után miniszterelnöki megbízatást kapott.

Az ünnepségen Pintér Antal polgármester is felszólalt, ő többek között arról beszélt, hogy 1848 márciusa évszázadok távlatából is példát mutat a ma eberének.

A megemlékezésen a helyi általános iskola tanulói adtak műsort, zárásként pedig megkoszorúzták a város központjában található, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc mártírjainak tiszteletére emelt Petőfi-emlékművet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!