Hírek

2017.04.29. 09:15

Bognár Soma rajong a matematikáért: harmadik lett a Curie-emlékversenyen

Matematika, cselló és tenisz. A nagykanizsai Kőrösi iskola 6. osztályos tanulója, Bognár Soma a Szolnokon megrendezett Curie matematika emlékverseny országos döntőjében a harmadik helyet szerezte meg.

Benedek Bálint

A Curie-emlékversenyt hagyományosan immár minden évben megtartják, ahol a Kárpát-medencei diákok rendszerint több tantárgyból adhatnak számot a tudásukról.

- A tanév elején a 6. osztályos tanulókkal indultunk a négyfordulós elődöntőn, majd a körmendi területi döntőre minden tanulónkat behívtak, amelyet Bognár Soma nyert meg, s ezzel megszerezte a jogot, hogy induljon az országos döntőn is, ahol 17 tanuló küzdött a győzelemért - mondta Pápa Erzsébet, a Kőrösi iskola nyugalmazott pedagógusa, felkészítő. - Az egyórás verseny öt feladata közül négy részletes leírást és indoklást igényelt, míg az első feladat 13+1-es totó volt, amely ugyancsak sokféle témakörből, változatos feladatból tevődött össze.

A hatodik osztályos Bognár Soma és felkészítő tanára, Pápa Erzsébet
Fotó: a szerző

Pápa Erzsébet hozzátette: amíg a tanárok kijavították a versenydolgozatokat, addig a szervezők számos érdekes programmal készültek, hogy a fiatalok addig se unatkozzanak. Többek közt sakkversenyt is tartottak, ahol a várakozó Bognár Soma kiváló partit játszva harmadik lett.

- A nagykanizsai fiatal a feladatok terén is remekelt, a megszerezhető 44 pontból mindössze hármat veszített, így bronzérmet nyert, megelőzve a fővárosi Fazekas gimnázium és a zalaegerszegi Zrínyi gimnázium tanulóit is - büszkélkedett a felkészítő. - Tehetsége fantasztikus szorgalommal párosult, a felkészülést nagyon komolyan vette. Bátran állítom, hogy tanulóimnak a tudás érték, s remélem, ezt a szellemiséget viszik tovább az életükben is.

- Intézményünkben fontos a tehetséggondozás, hiszen szükség van olyan emberekre, akik a tudományos világban a későbbiekben érvényesülhetnek - tette hozzá Kókainé Hámorszki Éva igazgató. - Már alsó tagozattól tehetségfejlesztő foglalkozást tartunk, ilyenkor a kollégák figyelik, melyik az a tanuló, akivel érdemes akár egyénileg is törődni.

Nem túlzás, Bognár Soma saját bevallása szerint is valóban rajong a matematikáért, amit a leglogikusabb tantárgynak tart. Második osztályos lehetett, amikor elkezdett sakkozni, s ezzel együtt a matek iránt érdeklődni.

- Imádok zenélni, öt éve csellózom, mellette a sportolásra is odafigyelek, amikor csak tehetem, teniszezem - fűzte hozzá a határozott fiatal. - Bár még ráérek a továbbtanuláson gondolkozni, de szorgalmas tanulással talán a mérnök szakma valamelyik ága elérhető lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!