Hírek

2017.06.26. 17:55

A matematika volt a közös nyelv - Tehetséges fiataloknak tartottak nyári tábort

FONYÓD - Leendő mérnökök, kutatók, informatikusok, professzorok tölthettek el egy hetet nemrég a Balaton-parti kisvárosban. A tehetséges fiataloknak tartott nyári tábor közös nyelve mi más is lehetett volna, mint a matematika.

Pásztor András

A Zalamat Alapítvány által szervezett matematika tábor több évtizedes múltra tekint vissza. Az idei egyhetes fonyódi tréningre kizárólag a matematika iránt elkötelezett diákok jelentkeztek. A tanulás mellett természetesen, a kikapcsolódásra is jutott idejük a fiataloknak, ám ha őszinték akarunk lenni, ez volt az a tábor, melynek lakói kifejezetten élvezték, ha matematikával foglalkozhatnak.

- A tábor napra, órára lebontott szakmai programmal rendelkezett - említette Pintér Ferenc, a Zalamat Alapítvány titkára, a tábor vezetője. - Az időbeosztást úgy készítettük el, hogy részben alkalmazkodjon a hagyományos iskolai rendhez, ezért délelőttönként három 70 perces foglalkozást tartunk, melyek keretében olyan témákkal foglalkozunk, amelyek általában kimaradnak az iskolai tananyagból vagy csak érintőlegesen foglalkoznak vele. Természetesen felkészültünk arra is, hogy vannak olyan diákok, akik a szabadidejükben is szívesen foglalkoznak matematikával, ezért öt napon keresztül naponta két feladatot is kitűztünk, melyet másnap reggelig lehetett megoldani.

A tábor valódi célja egyébként nem az, hogy "kockákat" képezzenek, sőt, éppen ellenkezőleg. A tanárok különféle problémamegoldó stratégiákra tanítják a fiatalokat, elősegítve ezzel a hatékony matematikai gondolkodást.

- Nem eljárások begyakorlását, hanem a kreativitás fejlesztését, a csoportban való munkálkodást állítottuk a középpontba - folytatta Pintér Ferenc. - A bentlakásos forma lehetőséget biztosított a kiemelkedő tehetségek egyéni felkészítésére is, ugyanakkor nagy gondot fordítottunk a szabadidő értelmes eltöltésére is. Délutánonként a diákok strandoltak, különféle sportversenyeken vettek részt, de ha kedvük volt kajakozhattak, kenuzhattak, szörfözhettek, illetve a kollégium színháztermében művészeti és kézműves foglalkozások is várták a fiatalokat.

Mint megtudtuk: a matektáborba lényegesen több tehetséges fiatal juthatott volna el, korábban két turnusban, közel 600 diák vett részt rendszeresen a speciális nyári tréningen.

- A fokozódó anyagi nehézségek, a csökkenő pályázati támogatások a hazai és a határon túli diákok esetében is egyre nehezebbé tették a részvételt - fogalmazott Pintér Ferenc, aki hozzátette: bízik abban, hogy a jelenlegi helyzet csak átmeneti és a jövőben ismét kiteljesedhet a következő generáció tehetségeinek táboroztatása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!