Hírek

2016.08.21. 16:52

A migrációs válság kezeléséről is tárgyaltak

Lendva – A migrációs válság kezeléséről, a szlovéniai magyar nemzeti kisebbség helyzetéről és egyéb témákról is tárgyalt a muravidéki településen pénteken Trócsányi László igazságügyi miniszter és szlovén kollégája, Goran Klemencic.

Korosa Titanilla

A találkozót követő sajtótájékoztatón Trócsányi László elmondta: Magyarország számára rendkívül fontos a regionális együttműködés, a szomszédos országokkal való jó kapcsolat, és Közép-Európa hangjának hallatása. Továbbá arról beszélt: az októberi népszavazás nem az európai uniós tagságról szól, hanem olyan kérdésről, ami a migrációt érinti. Mint mondta: fontosnak tartják, hogy építő vita alakuljon ki a migráció távlati kezeléséről,s hangsúlyozta: felelősségük a schengeni kódex betartatása.

– Megoldásokat keresünk, ehhez időre van szükség, bizalomra és egymás tapasztalatainak megismerésére – mondta a miniszter.

Középen balra Trócsányi László, mellette Goran Klemencic a sajtótájékoztatón

Goran Klemencic arról beszélt: álláspontjaik nem mindenben egyeznek, de megpróbálják ezeket közelíteni egymáshoz. Kiemelte, hogy megbíznak egymásban, ami a mai időkben kulcsfontosságú. A szlovéniai magyar közösségről elmondta: kötelezettséget vállaltak annak érdekében, hogy a nemzeti kisebbség jogai minden területen biztosítottak legyenek.

Trócsányi László elismeréssel szólt Szlovénia alkotmányáról és fontosabb jogszabályairól, valamint örömét fejezte ki, hogy megszületik egy új általános nemzetiségi törvény. Hozzátette: Magyarország is mindent meg kíván tenni, hogy az itt élő szlovén közösség otthon érezze magát. Elhangzott: jövőre Budapesten folytatják a megbeszélést, emellett Hévíz ad otthont az osztrák, a szlovén és a magyar igazságügyi miniszter kétévente sorra kerülő találkozójának a Pannon Jogász Napok keretében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!