Hírek

2015.08.23. 12:59

A Mura-menti horvátokat képviselte a Nagykanizsai Horvát Tamburazenekar három tagja

Nagykanizsa - Nemrég egy nemzetközi fesztiválon vehetett részt a Nagykanizsai Horvát Tamburazenekar három tagja, Horváth Bálint, Lukács Norbert és Vargovics Máté.

Horváth-Balogh Attila

Mint azt Vargovics Józsefné, a Zala Megye Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke elöljáróban elmondta: az augusztus elején, Zadarban lezajlott tamburás találkozóra a horvátországi, zágrábi Határon Kívül Élő Horvátok Szervezete rendezésében került sor.

- A szervezet minden évben megrendezi a fesztivált, amelyen népdal-, néptánctanulásra nyílik lehetőség, illetve a résztvevők hagyományos népi hangszerekkel is megismerkedhetnek.

- A Nagykanizsai Horvát Tamburazenekar három tagja első alkalommal vett részt a 10 napos találkozón a kanizsai horvát nemzetiségi önkormányzat közreműködésének köszönhetően, hiszen sikerült elérniük, hogy az oktatás költségét (mint mondtam, a találkozó elsődlegesen a tanulásról szólt) az országos horvát önkormányzat finanszírozza. A szállás és az étkezés költségét pedig a fiúk maguk állták. Vargovics Máté elmondta: naponta 9 és 12, illetve 17 és 19 óra között zajlottak a próbák, közben volt lehetőség szabadidős programokra is.

- Két tanárunk volt, ők osztották fel egymás között hetet: az egyik Siniša Leopold karmester, tamburaoktató és egyetemi tanár, valamint Tibor Bun előadóművész - mondta Máté.

- Körülbelül harmincan voltunk hallgatók, jöttek Németországban, Szerbiában, sőt, még Amerikában élő horvátok is.

- Én nagyon örültem annak, hogy megismerkedhettem más tamburásokkal és új barátságokra tehettem szert, mert így tapasztalhattam, hogy ők egészen más zenét játszanak, mint mi - vette át a szót Horváth Bálint. - Úgy érzem, ebben a néhány napban is sokat fejlődtem, de szerintem ezt elmondhatom mindannyiunk nevében. Lukács Norbert pedig elárulta: számára a legnagyobb élményt Siniša Leopold foglalkozásai jelentették. Máté végül hozzáfűzte: arra is jó volt a találkozó, hogy a saját tudásukat, illetve a kanizsai csapat nívóját el tudta helyezni a nemzetközi mezőnyben, és most már tisztán látja azt is, hová kellene eljutni neki és társainak. - A művészi átélést tekintve jól állunk, de technikai tudásban még kell fejlődnünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!