Hírek

2017.01.13. 18:50

A műszaki felsőoktatást támogatja a városi önkormányzat

Zalaegerszeg - A Pannon Egyetem mechatronikai mérnökképzésére is számít a megyeszékhely önkormányzata a további városfejlesztési tervei megvalósításához.

Arany Horváth Zsuzsa

Erről is szólt pénteken Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere, amikor találkozott a Pannon Egyetem zalaegerszegi mechatronikai mérnökképzését irányító szakemberekkel, és a leendő diákokkal. Hangsúlyozta, Zalaegerszeg számára létfontosságú a magas minőségű műszaki képzés jelenléte, ezt a felsőoktatási közalapítvány 15 éves léte is bizonyítja. Az alapítvány létrehozása beváltotta a hozzá fűzött reményt, hiszen hatékonyan segíti a felsőoktatási tevékenységet a térségben a képzés kezdeteitől a műszaki végzettségűek elhelyezkedési lehetőségéig bezárólag. Balaicz Zoltán a Pannon Egyetem rendezvényén jelezte, a városban három év alatt 4000-nél is több munkahely létesült, de a további fejlesztések újabb mérnökgárdát igényelnek hamarosan. Ekkor szólt a közeljövőben létesítendő járműipari tesztpályáról.

Balról: Nagy András, felsőoktatási alapítvány vezetője, dr. Németh Sándor rektor helyettes és Balaicz Zoltán polgármester Fotó: Pezzetta Umberto

Balaicz Zoltán arról tájékoztatta az egyetemistákat és az oktatókat, hogy a 40 milliárd forintos beruházással készülő járműipari tesztpálya alapkövét idén tavasszal teszik le, és a működtetéséhez 300-350 mérnökre biztosan szükség lesz. A hatmilliárdos költségvetésű konténer terminál felállítása pedig további szakképzett munkaerőt igényel, tehát a műszaki végzettségűek itt megtalálják a számításukat. A város a tanulmányok idejére kedvező ösztöndíjrendszert alakított ki.

A Budapesti Gazdasági Egyetem Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg kampuszán működő mérnöki fakultáson dr. Németh Sándor, a Pannon Egyetem oktatási és akkreditációs dékán helyettese szólt arról, hogy a veszprémi székhelyű (kanizsai, keszthelyi képzési karokkal rendelkező) intézmény képzési szerkezete hogyan illeszkedik Nyugat-Dunántúl ipari fejlesztési elképzeléseihez. Ismeretes, 2006-hoz képest jóval többen dolgoznak az ipari területeken, a feltörekvő vállalatok mégis munkaerőhiánnyal küzdenek, amit minőségi felsőoktatási képzéssel lehet orvosolni. A gyakorlatorientált oktatás jegyében a duális képzéshez társult 70 vállalat közül tíz Egerszegen fogadja a leendő mérnököket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!