Hírek

2017.02.12. 17:32

A Pacsa-hegyen 12 pincében 20 italt készítettek a gazdák

Zalalövő - A két héttel ezelőtti, Csütörtök-hegyi forraltbor főzés után ismét versenyre invitálta a helyi gazdákat a Borbarát Kör Egyesület. Ezúttal a Pacsa-hegyi pincéket látogatták végig.

Gyuricza Ferenc

Talán a kedvezőbb időjárás okozta, de most nagyobb volt a lelkesedés, így 12 pincében összesen húsz forralt bort készítettek a versenyre jelentkezők. A mérleg nyelve most is a vörös borok irányába mozdult, azaz 13 italnak képezték az alapját, szemben hat fehérrel és egy rozé borral.

- A vörösborból sokkal jobban kiérződik az a finom illat, ami a forralt borhoz szükséges - magyarázta a zsűri elnöke, Nyári Pál, majd hozzátette: akárcsak a hagyományos borminősítőkön, ezúttal is az íz, az illat és a zamat alapján adják a pontokat, illetve az összhatást is figyelembe veszik.

A versenyre benevezett gazdák egyike, Németh Roland (jobbról) saját magának is merített a forralt borból, miután a zsűri tagjait - balról Nyári Pál és Sebestyén Lajos – megkínálta Fotó: Gyuricza Ferenc

Az elsőként meglátogatott pincében két gazda borait kóstolták, Németh Roland és Devecz Jenő is direkttermő fajtát, a kifejezetten illatos kormint választotta alapul, ám a fűszerezésben, illetve a hozzávalók kiválasztásában már eltérő ötleteik voltak. Egyikük fahéj, alma, narancs, meggykompót, cukor és szegfűszeg mellett tette le a voksát, a másik gazda viszont narancs és alma, valamint fahéj és szegfűszeg mellett szegfűborssal, illetve a boltokban megvásárolható kész fűszerkeverékkel dolgozott. Maga a recept azonban titkos.

A Nyári Pál, Sebestyén Lajos és Bekő Sándor alkotta zsűri szerint ezen a hegyháton 11 forralt bor érdemelt arany, hat ezüst, három pedig bronz minősítést. Az összesített pontszám alapján a legjobb italt egy húsz éve Zalalövőn gazdálkodó osztrák házaspár, Ingrid és Franz Pucher készítette el vörösbor alapanyagból, a második helyezett Pintér László forralt bora, míg a harmadik Kardos Tamás itala lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!