Hírek

2016.11.17. 15:32

A pír már bajt jelez - A súlyos nyomási fekélyek megelőzéssel elkerülhetők lennének

Alsópáhok – Nemzetközi felmérések szerint a súlyos nyomási fekélyek – azaz a felfekvések – kialakulásának 95 százaléka megelőzéssel elkerülhető lenne- ez is kiderült a SEBINKO Szövetség XX. kongresszusán.

Keszey Ágnes

A tudományos tanácskozást csütörtökön, a nyomási fekély prevenciós világnapján rendezték meg. Hazánkban százezer ember szenved felfekvéstől, holott nagy részük megelőzhető lenne. Előrelépés volt, hogy az elmúlt években több kórházban megelőzésre és a sebkezelésre szakosodott munkacsoportok alakultak.

– Ami azonban problémát jelent, hogy a szakemberhiány miatt arra nincsen lehetőség, hogy a felvételt követő két órán belül kockázatértékelést végezzenek minden betegnél, hogy ki az, aki potenciálisan veszélyeztetett és már a felvételkor megkezdjék a prevenciós intézkedéseket- mondta Fokiné Karap Zsuzsanna, az egyesület elnöke Ezek közé tartozik speciális matrac és prevenciós kötőszerek alkalmazása, a bőr gyakori ellenőrzése.

A megelőzés fontosságát emelte ki dr. Kovács Matild és Fokiné Karap Zsuzsanna Fotó: Keszey Ágnes

– A szakemberek többsége sincsen tisztában azzal, hogy nem akkor kell elkezdeni foglalkozni vele, ha ott a seb. Az első stádium egy el nem fehéredő bőrpír. Ez azt jelzi, hogy kialakult a nyomási fekély. Ekkor már csontig tartó sejtkárosodás van, ezt már kezelni kell. Ha ezzel komolyan foglalkoznának, nem tudna súlyosbodni a folyamat. Gyakori, hogy legyintenek: „á, ez csak piros”. Várjuk, hogy seb legyen? – emelte ki a szakember. A konferencián elhangzott: nem csak a sebkezeléssel foglalkozó szakemberek képzése, a prevenciós eszközök megléte szükséges, hanem a lakosság felé is fontos lenne eljuttatni az ezzel kapcsolatos információkat.

dr. Kovács Matild fővárosi osztályvezető főorvos szerint szükséges a lakosság egészségügyi nevelése, oktatása.

- A hozzátartozó feladata az lenne, hogy megtanulja, hogyan kell egy teljes ellátást igénylő betegnek a mozgatását kiviteleznie, ismernie kell a bőrápolás menetét és a megfelelő táplálás is fontos  – ha ezek folyamatosan teljesülnek, akkor megelőzhető a nyomási fekély.  Az is fontos, hogy ha bőrpírt lát, akkor jelezze, hogy ne alakuljon ki a kisebesedés, a fekélyesedés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!