Hírek

2017.02.21. 18:45

A Rendért tagjai figyelemmel kísérik szinte az egész várost

Zalaegerszeg - Városi program nem lehet nélkülük, tagjaik hétköznap és ünnepeken is felbukkannak, hogy szolgálják a megyeszékhelyieket, erősítsék a közbiztonságot.

Arany Gábor

A szokásos polgárőri tevékenységnél sokkal többet tesznek a Rendért Zalai Közbiztonsági és Polgárőr Egyesület tagjai. Ez derült ki abból, amit az elmúlt évükről érdeklődésünkre Sándor Dénes egyesületi elnök elmondott. A száraz számok szerint a tíz éve létrejött megyeszékhelyi egyesület félszáz tagja tavaly 7371 óra közterületi szolgálatot adott.

- Ritka a nap, hogy nem járőrözünk, rendszeresek a 8-12 órás szolgálatok. Minimum három-négyen, egy-két autóval indulunk útnak a bel- és külterületre, ezért nem ritka, hogy 50-100 kilométert is megteszünk. A jó idő beköszöntével pedig előkerülnek a kerékpárok is, és sok a gyalogos szolgálat - magyarázta.

További kétezer órát töltöttek az egyesülettel kapcsolatos munkákkal.

Szolgálatban a Rendért - járőreik a bolhapiacon is felbukkannak Fotó: Rendért

Szolgálati területük szinte a város egészére kiterjed, heti hat napon bukkannak fel járőreik Gálafejtől Oláig, a Zrínyi úttól a Kertvároson át Bazitáig, Landorhegytől a Gébárti-tóig, és különösen a belvárost kísérik figyelemmel. Két évvel ezelőtt bűnmegelőzési programokat szerveztek az itteni intézmények számára a rendőrség szakembereivel közösen. Így sikerült eljutniuk az iskolásokhoz, az itt élő idősekhez.

- Felhívtuk a figyelmüket a veszélyekre, például az iskolába járás, illetve a vakáció kapcsán, az időseket pedig a trükkös tolvajokra figyelmeztettük - idézte fel Sándor Dénes. Ennek tapasztalatai alapján tavaly év elején csatlakoztak a nagyvárosi bűnmegelőzési országos programhoz. Az ebben elért eredményeiket már kitüntetéssel is elismerték.

Az elnök elárulta, hogy a polgárőri szolgálatot sikerült megismertetni a fiatalokkal is. Ezt jelzi, hogy az egyesület kedvelt a középiskolás diákok körében, évente tucatnyian teljesítenek náluk közösségi szolgálatot, és már öt oktatási intézménnyel kötöttek együttműködési megállapodást.

Zalaegerszegen az összes városi rendezvény és a jeles napok biztosításából kivették a részüket, ez évente félszáznál is több alkalmat jelent, amikor esetenként 18-20 egyesületi tagjuk adott szolgálatot. Télen pedig segítették a rászorulókat: havat lapátoltak, bevásároltak, gyógyszertárba, orvoshoz vittek idős embereket. Emellett jelzik azt is, ha a közterületen rongálást látnak, ha nem világít a kandeláber, vagy épp illegális szemétlerakóra bukkannak, sorolta.

Az idei célokról szólva Sándor Dénes annak a reményének is hangot adott, hogy sikeresek lesznek a Széchenyi 2020 pályázaton és támogatást kapnak a működésükhöz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!