Hírek

2015.11.04. 14:19

A saját értékekre alapozva - Formálódik a Mura-program

Formálódik a Mura-program, már egy szakértő cég dolgozik a stratégia részleteinek pontosításán, tudtuk meg Cseresnyés Péter országgyűlési képviselőtől, munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkártól.

Horváth-Balogh Attila

– Amikor a választási rendszer átalakult, a körzetem nőtt, a meglévő 12 település bővült 83-ra – bocsátotta előre a képviselő. – Nyilván, az újonnan hozzám került falvakkal nekem is ismerkednem kellett és a településeken tett látogatásaim során olyan problémákkal találkoztam, melyek megoldása másféle szemléletet kíván egy városi politikustól. Hiszen a pár száz fős lakosú kistelepülésekre nem lehet befektetőket vinni, vagy legalábbis nagyon nehéz, ugyanis nem vonzóak a számukra. Ezekben az esetekben tehát a helyi gazdaság fejlesztéséhez csak a szintén helyben megtalálható erőforrásokra, tudásra tudunk támaszkodni. Ennek a szemléletnek a jegyében született meg a Mura-program.

Cseresnyés Péter elmondta: nem pusztán vidékfejlesztési programról van szó, hanem kimondottan gazdaságfejlesztő koncepcióról, mely a Mura folyóra, mint idegenforgalmi látványosságra és a térség gasztronómiai, illetve kulturális értékeire épít.

A képviselő úgy véli, növelni kell a helyi mezőgazdasági termelés volumenét Fotó: Szakony Attila

– A határfolyón már most is komoly mértékben van jelen a vízitúrázás – folytatta. – Ebben a körben egyébként számításba vehetjük a horgászturizmusban érdekelteket is, hiszen a Murához több bányató is kapcsolódik, ahol ugyancsak jelen van már a horgászat, nem beszélve a térség halastavairól. Az erdei kisvasutat sem szabad kihagyni a sorból, melynek segítségével egy másik ágat, a kerékpáros turizmust lehetne erősíteni, ha az egyes állomásokon kerékpárkölcsönzőket helyeznénk el. Továbbá érdemes megemlíteni még a vadászatot, illetve a csírájában már jelen lévő lovas turizmust – azt gondolom, mindezeket bele lehet pakolni egyetlen turisztikai csomagba. Ha feltételezzük, hogy az ezt a kínálatot igénybe vevő turisták esetében van igény kiegészítő szolgáltatásokra is, akkor arra lehet alapozni.

A képviselő úgy véli, növelni kell a helyi mezőgazdasági termelés volumenét és a kirándulóknak máris zalai ízeket (például lekvárt, mézet, gombát), lehet kínálni. Az emberekben ehhez megvan a szorgalom. Ha pedig sikerül egy komplex csomagot, egy Mura-brandet kidolgozni, az sok-sok vendégéjszakát is hozhat a szállásadóknak – a folyamat tehát idővel „önjáró”, öngerjesztő lesz, így abba folyamatosan, egyre többen kapcsolódhatnak be.

A határfolyón már most is komoly mértékben van jelen a vízitúrázás

– Már folyik a program részleteinek pontosítása, ezt egy budapesti szakértő cég készíti – tette hozzá Cseresnyés Péter. – Csaknem két éve dolgozom rajta, és mostanra sikerült elfogadtatnom a minisztériummal, hogy egyáltalán elindulhasson a Mura-program kidolgozása. Ha a koncepció (ami egyébként a Modern Városok Program egyik fontos eleme) elkészül, a kormány elé kerül. Amennyiben az rábólint, akkor várhatóan pénz is lesz mellette és elindulhat a tényleges megvalósítás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!