Hírek

2016.01.06. 14:23

A sikeres vizsga titka: az összefüggések felismerése és széleskörű tudás: befejeződtek a záróvizsgák

Keszthely – Két napon át adtak számot az elmúlt években összegyűjtött tudásukról a Pannon Egyetem Georgikon Kar hallgatói.

Keszey Ágnes

135 hallgató, tíz bizottság: ez számokban a Georgikon elmúlt két napja. A felsőoktatási szakképzésben részt vevő hallgatók viszonylag kevesen voltak, hiszen számukra a normál vizsgaidőszak nyáron van. Az alapszakos hallgatóknak hat plusz egy (gyakorlati) félév a tanulmányi idejük, így ők nagy számban vizsgáztak: az összes vizsgázó körülbelül nyolcan százalékát tették ki.

A mesterszakosok aránya pedig közel húsz százalék volt: ők a keresztféléves képzést fejezték be. Minden hallgató sikeresen teljesítette a záróvizsgát.

Kálmán Barbara végzős kertészmérnök hallgató gyógy-, fűszer-,és dísznövényfajok vírusfertőzöttség vizsgálatáról írt szakdolgozatát mutatta be a vizsgabizottságnak a tételhúzás előtt
Fotó: Keszey Ágnes

– Nagyon sok jó rendű hallgatónk van, néhány gyengébb és természetesen mindig van néhány jeles, illetve kitűnő eredménnyel záró hallgató. Már komplex államvizsga követelmény van: tehát nem egy szűk téma bemutatására kerül sor, hanem összefogó ismereteket kell adni. Azt látjuk, hogy ebben nagyon sokat fejlődtek a hallgatóink: a szintetizáló képesség, az összefüggések felhasználása segít át olyan hallgatót is, akinek esetleg egy – egy részterület gyengébben megy – összegezte a vizsgákat érdeklődésünkre dr. Polgár J. Péter, a Georgikon Kar dékánja.

Az egyetem oktatói mellett külső, gyakorlati munkát végző szakemberek, minisztériumok és hatóságok képviselői is tagjai voltak a vizsgabizottságoknak.

Nem minden hallgató jelentkezett záróvizsgára: 170 fővel kalkulált a kar, azonban mindig vannak néhányan olyanok, akik az utolsó vizsgákon lemorzsolódnak, vagy külföldi, ösztöndíjas képzésben vesznek részt. A sikeresen vizsgázóknak még nyelvvizsga – bizonyítványukat kell bemutatni ahhoz, hogy január végén átvehessék diplomájukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!