Hírek

2017.03.15. 13:04

A szabadságért minden korban meg kell küzdeni - Zalaegerszeg fejet hajtott 1848-49 hősei előtt

Zalaegerszeg - A szabadság nem magától értetődő, minden generációnak meg kell érte küzdeni - mondotta a Csány-szobornál tartott ünnepi beszédében szerdán dr. Palkovics László.

Magyar Hajnalka

Ezt megelőzően a Deák téren kezdődött el az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója előtt tisztelgő városi ünnepség, amelyhez a gyenesdiási huszárbandérium és a honvéd hagyományőrzők díszőrsége szolgált korfestő keretül. A városi fúvósok, a Petőfi-iskola és a Zalai Táncegyüttes utánpótlás csoportja műsorát követően Szilasi Gábor, az Új Nemzedék Közösségi Tér szakmai vezetője mondott beszédet. A kérdésre, melyik a magyarság legfontosabb ünnepe, a legkülönfélébb szellemiségű emberek is március 15-öt nevezik meg - mondotta. Ennek oka abban rejlik, hogy ez az ünnep a bátorságról szól, arról, hogy a nép válaszolt Petőfi kérdésére: rabok legyünk vagy szabadok?

A díszmenet Kossuth Lajos szobránál is tisztelgett. A koszorúnál Balaicz Zoltán, mögötte középen dr. Palkovics László, mellette Vigh László és Pácsonyi Imre Fotó: Katona Tibor

A koszorúzást követően a díszmenet - Széchenyi domborművénél és Kossuth mellszobránál tett főhajtással megszakítva - a Csány térre vonult. Itt Boronyák Tibor jóvoltából lóhátról hangzott el a Nemzeti dal, majd Tompos Kátya Jászai-díjas színésznő és Hrutka Róbert adott műsort. Az ünnepi beszédet dr. Palkovics László oktatásért felelős államtitkár, kormánybiztos mondta. A Nemzeti dal kezdő sorát, „Talpra magyar, hí a haza!” minden korban magunkénak érezhetjük - hangoztatta. A nemzet építése, a függetlenség őrzése ugyanis minden korban feladat. Mint ahogy a szabadság sem magától értetődő, minden generációnak meg kell érte küzdenie. 1848-49 kitörölhetetlen része történelmünknek, szinte minden település hadba küldte fiait, Zalából 158 honvédtiszt harcolt a szabadságért - mondotta. Felemlítette Deák Ferenc és Csány László példáját, idézve utóbbi utolsó, kivégzése előtti szavait: „Hazámért ezt is szívesen!” Ma is aktuálisak ezek a szavak - hangoztatta dr. Palkovics László. Hiszen ki gondolta volna, hogy ismét katonákkal és rendőrökkel kell védeni határainkat, hogy migránsok milliói érkeznek, hogy Európában állandósul a terrorveszély, s ostrom alá kerül az európai kultúra. Szólt a reformkor erőt adó, innovatív szerepéről, szűkebb pátriánk jelenét felvillantva pedig kiemelte, a tudást és a tehetséget ide koncentráló fejlesztéseknek köszönhetően óriási fejlődés kapujában áll a város.

Az ünnepség koszorúzással zárult, többek között Balaicz Zoltán polgármester, Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos és dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott részvételével.

Az MSZP és a DK ugyancsak fejet hajtott a ’48-as hősök előtt. Az MSZP városi szervezete a Kossuth-szobornál tisztelgett Góra Balázs elnökségi tag beszédével és az emlékezés virágaival, míg a DK választókerületi szervezete a Deák téren ünnepelt, ahol Keresztes Csaba választókerületi elnök mondott megemlékező beszédet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!