Hírek

2016.12.07. 18:04

A szabálytalanul igényelt támogatással 86 millió forint kárt okozott az EU-nak és a magyar államnak

Zalaegerszeg - Nem a pályázatban előírt célra és módon használták fel az állami támogatást, a kiadások zömét fiktív számlákkal igazolta az a mezőgazdasági vállalkozó, akit öt év börtönre ítéltek.

Arany Gábor

Az üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt elítélt 62 éves nagyrécsei O. Lászlót emellett hamis magánokirat felhasználása és csődbűntett miatt is elmarasztalták. A szerdán az egerszegi törvényszéken dr. Gergye Tamás büntetőtanácsa által hozott nem jogerős ítélet szerint vádlott-társa, a 44 éves nagykanizsai H. László 2 év 6 hónap, a 40 éves V. Gábor 1 év börtönt kapott, utóbbit 2 év próbaidőre felfüggesztve.

A megállapított tények döntő részükben a vádiratba foglaltakkal vágnak egybe. E szerint az 1993 óta vállalkozói igazolvánnyal rendelkező nagyrécsei O. László gabonafélék és más növények termesztése mellett szarvasmarha tartásával foglalkozott. Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból 2007-ben az állattartó telepek, míg 2008-ban növénytermesztési létesítményeinek korszerűsítésére pályázott támogatásért a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz.

A támogatási előleg elszámolásához benyújtott kifizetési kérelmekhez azonban több tucat, három cég nevében kiállított olyan számlát mellékelt, amelyek mögött valós gazdasági esemény nem volt. A zalakomári, nagyrécsei telepeken a tervektől elérően valósult meg a beruházás. Nagyrécsén például elvileg út épült, de a munkálatok inkább csak lényegesen olcsóbban megvalósított felújításnak, szélesítésnek voltak tekinthetők, ezt tárta fel a 2013-ban lefolytatott helyszíni szemle.

A hivatal visszavonta a támogatási határozatát, O. László ugyanis a pályázatban vállalt műveletet az előírt határidőre nem valósította meg, így a jogosulatlanul igénybe vett támogatás és kamatainak - összesen 316 millió forint - visszafizetésére kötelezték. Erről egyébként máig nem született meg a végső döntés. O. László terhére róják azt is, hogy a jóváhagyott tervektől eltérő nagyrécsei, illetve zalakomári beruházásokra szabálytalanul igényelt támogatással 86 millió forint kárt okozott az Európai Uniónak és a magyar államnak.

A vállalkozó a valótlan tartalmú számlák után időszaki adóbevallásaiban jogosulatlanul vonta le az általános forgalmi adót is. Két nagykanizsai vádlott-társa, H. László és V. Gábor volt segítségére abban, hogy a munkálatokat számlákkal igazolják. A valóságban azonban a tényleges munkálatokat nem ők, illetve vállalkozásaik végezték el. H. László 64 millió forint értékben állított ki számlát. Az eljárásban bűnösségét végig tagadta, borsodi alvállalkozókra hivatkozott, mondván, ténylegesen ők dolgoztak az útépítésen, de ezt tanúvallomások is cáfolták. Cégének egyébként 2009-ben kettő bejelentett alkalmazottja volt, a következő évben egy sem.

Az ítélet szerint bár O. László tudatában volt, hogy a számlák valótlan tartalmúak, az adóbevallásában felhasználta és általános forgalmi adóját 73 millió forintot meghaladóan csökkentette, ennyivel károsította meg a költségvetést.V. Gábor az általa képviselt cég nevében kibocsátott több, egyébként valós gazdasági eseményeket rögzítő számla általános forgalmi adó tartalmát nem szerepeltette a cége 2010-es negyedik negyedévi adóbevallásában, s ezzel 3,7 millió forint adót csalt el. O. Lászlót csődbűntett miatt is elmarasztalták.

Az általa irányított és 2011 végére fizetésképtelenné vált agrárcég vagyonát 2012 elején fiktív ügyletekkel 101 millió forinttal csökkentette, noha akkor már kezdeményezték ellene a felszámolási eljárást. Ezzel a hitelezői követelések fedezetét vonta el. Egyik esetben 362 tonna kukoricát, búzát adott el, de a vevő nem fizette ki az árut. A másik ügyletben 900 tonna műtrágyát vásárolt és előlegként 54,8 millió forintot fizetett érte az eladónak, de az áru nem érkezett meg.

A bűnösségét minden vádpontban tagadó O. Lászlót a szabadságvesztés mellett kétmillió forint pénzbüntetéssel sújtották, eltiltották 5 évre a közügyektől, 5 évre az egyéni vállalkozói tevékenységtől és attól, hogy gazdálkodó szervezet általános vezetését ellátó szerv tagja vagy egyszemélyi vezetője legyen. Hasonló, de 3 évre szóló korlátozást kapott H. László és V. Gábor is.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész három napot tartott fenn, a határozat kihirdetésén megjelent két vádlott és védője fellebbezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!