Hírek

2016.04.22. 16:28

A szakszervezet a dolgozókért aggódik

Zalaegerszeg – A Közlekedési Munkástanácsok Északnyugat-magyarországi Szövetségének elnöke arról tájékoztatta lapunkat, hogy a közlekedési központok (Volánok) humángazdálkodási és gazdasági területeit a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. kiszervezi egy külső cégbe.

Hajdu Péter

Horváth László, a régiós munkástanács szövetség elnöke levélben kért egyeztetést az MNV Zrt. vezetésétől, ezt a levelet   szerkesztőségünknek is elküldte. Ebben többek között közli, hogy a társ szakszervezetekkel együtt mielőbbi ágazati szintű egyeztetést kértek a Volán-portfólióban tervezett a humángazdálkodási és a gazdasági területek kiszervezésről, ugyanis aggályosnak tartják a kiszervezés kapcsán, mivel szerintük egy ilyen lépés visszafordíthatatlanul negatív hatással lehet a közlekedési központok üzletmenetére, és a szakszervezetek számításai szerint portfólió szinten a szellemi állomány legalább 8-10 százalékát, mintegy 400 főt érinthet a kiszervezés.

Az érdekvédők sérelmezik, hogy mindmáig semminemű egyeztetést nem tudtak elérni  e sarkalatos kérdésről, sem az MNV részéről, sem a Volán cégek stratégiai súlyú gazdasági és humán területeit átvenni szándékozó társasággal, az MVM Conto Zrt-vel. A Volán cégeknél adott területek – pénzügy, számvitel, informatika, stb.– munkavállalóinak egy része a bizonytalan helyzetre hivatkozással elkezdett már kutakodni a munkaerő-piacon.   Az érdekvédelmi vezető közölte, hogy ha nem történik érdemi egyeztetés, ágazati szintű aláírásgyűjtéssel kívánják a szakszervezetek nyomatékosítani, hogy elfogadhatatlan számukra ez a mostani bizonytalan helyzet, ami mögött a Volán portfólió központi irányításának bevezetését sejtik.

Az ügyben felvettük a kapcsolatot az MNV Zrt.-vel, s a vagyonkezelő kommunikációs osztálya válaszolt:

Az MNV Zrt.-nek alapvető célja, hogy a közlekedési központok tevékenységeit egységesítse és összehangolja. Ennek eredményeként a társaságok jelenleg szerteágazó pénzügyi, számviteli és HR ügyviteli feladatai és folyamatai egy magasabb színvonalú, hatékonyabb és egységes rendszer keretében működhetnek tovább. A racionalizálásnak köszönhetően a folyamatok nyomon követése, illetve a rendszerben tárolt adatok lekérdezése a tulajdonosi joggyakorló MNV Zrt. számára is egyszerűbbé és átláthatóbbá válik. Alapvető szándékként fogalmazódott meg az érintett területeken dolgozó szakemberek jelentős részének tovább foglalkoztatása.

A projekt részletes, az érintett társaságok aktív bevonásával történő tervezési-végrehajtási fázisa áprilisban indult el, és várhatóan szeptemberben zárul. A létszámadatok alakulásáról majd csak azt követően tudunk tájékoztatást adni, szólt az MNV válasza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!